Публікація

Рафик чистой воды невиновник! або МВС не знайшло жодних порушень в діях підлеглих (відео)

Міністерство внутрішніх справ не вбачає порушень в обшуку квартири правозахисника Дмитра Гройсмана. А затримання у Львові Вєренцова та Танячкевича вважає правильним, адже вони «погрожували та вчинили злісну непокору працівникам міліції».

Лист з такими відомостями отримала Українська Гельсінська спілка з прав людини від Департаменту зв’язків з громадськістю МВС.

Департамент не бачать помилок колег і в пасивному спостеріганні за побиттям правозахисника та журналіста Дементія Білого. «Працівники міліції здійснювали охорону громадського порядку прилеглої території», пише МВС, «а перепускний режим здійснювали працівники виконавчого комітету Херсонської міської ради». З цього можна зробити висновок, що якби Дементія били на прилеглій території, міліція би втрутилась. А так їм довелося просто спостерігати за насильством.

Стосовно Вєренцова та Танячкевича, їм правоохоронці окрім злісної непокори та погроз закидають знаходження «на зелених насадженнях, квітниках та проїзній частині». Згадує департамент і рішення Галицького районного суду міста Львова, який зазначених осіб піддав до адміністративного арешту строком на 3 дні. Проте, чомусь не згадується останнє рішення Львівського апеляційного суду, яким була скасована постанова про притягнення до адмінвідповідальності Ігоря Танічкевича. А це означає, що затриманий він був незаконно.

Щодо керівника Вінницької правозахисної групи, то в листі Департаменту ще раз наголосили на тому, що в провадженні слідчого управління УМВС в Вінницькій області знаходиться кримінальна справа. І присвячена вона розповсюдженню порнографії*. А обшук був проведений для пошуку речових доказів, які скрупульозними міліціянтами були успішно знайдені і приєднані до матеріалів справи.

Які це докази в листі не написано. Проте, зі слів самого фігуранта обшуку відомо, що вони дійсно страшні і неспростовні – листівки німецького фонду по боротьбі зі СНІДом, які пропагують безпечний секс.

Висновки, які можна зробити після ознайомлення з листом невтішні. Міліція не готова і не бачить причин визнавати свою провину в ситуаціях порушення прав людини. Кривдники журналістів і правозахисників залишаються без покарання. А хіба не це є найкращим стимулом для подальших порушень?

*Мова йде про пост у блозі від 2 травня, де встановлений ролик з сервісу ютюб. Відео, яке зацікавило міліцію, Гройсман виклав у власному живому журналі ще в травні. Узяв його з відкритих джерел – як ілюстрацію. 

З повним текстом листа можна ознайомитись тут: Vidp1 , Vidp2

Рафик чистой воді невиновник

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: