Публікація

Рада Європи знову підтвердила фундаментальне право на свободу вираження та інформацію

Комітет Міністрів ради Європи 12 лютого прийняв Декларацію щодо свободи політичних дебатів в ЗМІ. За допомогою цього документу, Комітет виступив проти обмежень спрямованих на свободу вираження поглядів чи поширення інформації стосовно політичних діячів чи державних службовців.

Декларація ґрунтується на статті 10 Європейської конвенції з захисту прав людини та основних свобод та судовій практиці Європейського Суду з прав людини. Вона знову підтверджує право ЗМІ поширювати негативну інформацію та критичні погляди стосовно політичних фігур та інституцій (держави, уряду чи іншого органу виконавчої, законодавчої влади чи судової влади), а також щодо державних службовців.

В ній зазначено, що в сатиричному та гумористичному жанрі дозволено значно більший ступінь перебільшення чи провокації аж доти, поки громадськість не може обманута щодо фактів.

Посилаючись на статтю 8 Європейської конвенції з захисту прав людини та основних свобод, що захищає право на повагу до приватного життя, декларація ставить умову, що інформація про приватне життя політиків та державних службовців може бути поширена, коли для цього є прямий громадський інтерес.

У справах, в яких права політичних фігур та державних службовців були порушені ЗМІ, ті не повинні користуватися більшим рівнем захисту їхньої репутації та інших прав, ніж пересічні громадяни. Будь-які санкції, що накладені на ЗМІ, повинні бути пропорційними порушенню, застосування кримінальних переслідування повинно бути обмежено та може використовуватися лише в надзвичайних випадках.

На завершення, у Декларації наголошується на тому, що свобода політичних дебатів не включає свободу виражати расистські погляди або ті, що розпалюють ненависть, ксенофобію, антисемітизм чи іншу форму нетолерантної поведінки.

Повний текст Декларації про проведення політичних дебатів в ЗМІ англійською мовою можна знайти тут >>>

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: