Публікація

Рада Європи оприлюднила експертний висновок на проект закону про безоплатну правову допомогу в Україні

Експерти Ради Європи вважають, що система безоплатної правової допомоги, яка передбачена у відповідному урядовому законопроекті, що був розроблений Міністерством юстиції, є значним поступом у порівнянні з нині наявною у державі системою.

Про це було заявлено під час «круглого столу» з обговорення законопроекту «Про безоплатну правову допомогу», що відбувся 19 березня в Міністерстві юстиції України. Учасникам заходу було презентовано висновок експертів Ради Європи на проект закону України про безоплатну правову допомогу.

Участь у засіданні «круглого столу» з обговорення законопроекту «Про безоплатну правову допомогу» взяли експерти Ради Європи та Європейської комісії, представники органів влади України, вітчизняні правники, представники громадських організацій.
У висновку експертів, зокрема, зазначається, що проект закону «Про безоплатну правову допомогу» свідчить «про серйозну і гідну всіляких похвал спробу України полегшити її громадянам доступ до правосуддя та удосконалити вже наявну систему безоплатної правової допомоги, – систему, котра є суттєвим складником всіх сучасних демократій»
«Зазначене не є пересічним компліментом – ми сповна свідомі всіх труднощів, що їх передбачає подібна праця, і розуміємо, що наявна на цей час система безоплатної правової допомоги навряд чи може служити надійним підґрунтям. Ми також сподіваємось, що висловлені нами зауваження розглядатимуться саме в такому контексті. Законопроект є вагомим і значущим здобутком на шляху до бажаної мети», – зазначають експерти Ради Європи.

У своїх зауваженнях до законопроекту експерти акцентують увагу на чотирьох аспектах, які, на їхню думку, потребуватимуть додаткового аналізу. Це, зокрема:
– ясність законопроекту,
– його відповідність напрацюванням пілотних проектів з надання безоплатної правової допомоги, що реалізувалися в Україні за сприяння Ради Європи
– визначення способу імплементації майбутнього закону, зокрема, в частині відповідних видатків
– організація діяльності адвокатів та забезпечення їхньої незалежності.

Європейські експерти висловилися також за необхідність додаткової експертизи законопроекту перед його другим читанням у Верховній Раді.

Як повідомлялося, 3 березня Урядовим комітетом з питань правової політики, оборони та правоохоронної діяльності було схвалено розроблений Міністерством юстиції проект Закону «Про безоплатну правову допомогу».

Як повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук, законопроект розроблено на виконання положень статті 59 Конституції України, частиною першою якої закріплено право кожного на правову допомогу. Основний закон визначає, що у випадках, передбачених законом, ця допомога повинна надаватися безоплатно. Розробка законопроекту також передбачена виконанням обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи.

Законом пропонується визначити зміст права на правову допомогу, порядок його реалізації, підстави і порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб з питань надання безоплатної правової допомоги.

З прийняттям означеного закону в Україні передбачається створити механізм реалізації конституційного права громадян на правову допомогу за рахунок коштів держави.

*** З текстом проекту Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а також висновком експертів Ради Європи на указаний законопроект можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua ).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: