Публікація

“Дні документального кіно з прав людини: український контекст” в Чернігові

6 жовтня в Чернігові в прес-клубі “Реформ” відбулось засідання прес-клубу з нагоди відкриття в місті регіональної частини Третього міжнародного фестивалю “Дні документального кіно з прав людини “Український контекст”.

Чернігів – вже третє місто, яке відвідає Фестиваль в цьому році, а взагалі в цьому році фестиваль запросили 9 обласних центрів: Суми, Сімферополь, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Миколаїв, Одеса, Чернігів. Закриття сезону відбудеться у Харкові з 20 до 30 листопада.

На засіданні прес-клубу Фестиваль представила координатор проектів УГСПЛ Вікторія Онищенко, про регіональний аспект Фестивалю розказала координатор проекту громадської організації М”Арт Влада Бут. Взагалі про роботу правозахисників в регіоні журналістам розповідали директор ГО М”Арт Сергій Буров та директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктор Тарасов.

В Чернігові в рамках Фестивалю покази фільмів розпочнуться з 26 жовтня. Два дні будуть присвячені перегляду фільмів зі школярами та студентами, після переглядів – обговорення. Офіційне відкриття – 28 жовтня, на яке запрошені Михайло Ткачук, режисер фільму “Загадка Норильского повстання” та Геннадій Кофман – продюсер Фестивалю.

Нагадаємо, що 20 травня 2006 року у Києві у Будинку Кіно відбулося відкриття Третього міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права Людини «Український контекст».

У програмі було представлено 72 фільми з 22 країн світу. Під час фестивалю відбулися світові прем’єри, майстер-класи, зустрічі глядачів із режисерами та героями фільмів, дискусії, семінари.

У роботі фестивалю взяли участь директор Європейської документальної мережі Ліна Паасанен (Данія) та директор IDFА Forum (документальних Канн) Флер Кноппертс (Нідерланди). Учасниками фестивалю були відомі в багатьох країнах світу майстри документального кіно про права людини серед яких Олександр Гутман, Володимир Герчиков, Віктор Аслюк.

На відміну від минулорічних фестивалів, що були неконкурсними, цього року фільми “Українського контексту” оцінювало правозахисне журі, до складу якого увійшли Борис Звозков (Білорусь), Валєнтін Ґєфтер (Росія), Роман Романов (Україна), Володимир Яворський (Україна) та Дмитро Гройсман (Україна).

Основним критерієм оцінювання було те, наскільки вдало в картині розкрита тема прав людини. Журі відзначило 11 фільмів за 10 номінаціями. Головним –призом було нагороджено фільм режисерів із Польщи А. Зелінські та Ґ. Полак “Діти з Лєнінґрадського”, спеціальним Дипломом „Свобода як найвища цінність” журі відзначило фільм українського режисера Михайла Ткачука “Загадка Норильського повстання”.

З вересня Дні Документального Кіно продовжують свою роботу в якості мандрівного фестивалю.

У минулому році демонстрації фільмів відбулися у семи регіонах країни. Перегляди тривали у кінозалах, мистецьких центрах, вищих та середніх навчальних закладах. Протягом року перегляди та спеціальні заходи фестивалю відвідало понад тридцяти тисяч глядачів.

Інтерес громадськості та засобів масової інформації до фільмів та подій, що відбулися під час фестивалю засвідчує його актуальність. В цей час триває процедура прийняття фестивалю до міжнародної мережі кінофестивалів з прав людини (IHRFFN). Свої рекомендації надали Празький фестиваль One World та Варшавський МКФ Human Rights in Film.

У багатьох країнах світу різними організаціями проводяться фестивалі кіно про права людини. У 2003 році такий фестиваль започатковано в Україні. Фестиваль стає інституцією, що протягом усього року надає можливість українському глядачеві зустрітися із досі невідомим пластом кіномистецтва.

Фестиваль засновано Українською Гельсінською спілкою з прав людини та громадською організацією „Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв”
за підтримки:
Національної спілки кінематографістів України
Міністерства культури і туризму України
за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Докладніше на офіційному веб-сайті фестивалю www.docudays.org.ua

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: