Публікація

Письмова відмова від захисника через необізнаність – остаточна для судді з Харкова

11 квітня в приміщенні Ордженікідзевського суду міста Харків відбулося слухання справи засудженного Вознюк по обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченому ст. 391 КК України.

Ця справа щодо засудженого Вознюк Сергія із Харківської ВК No.43 була не схожою на інші. Усі стадії кримінального процесу відбулись у межах виправної колонії, а от заключний етап стадії судового розгляду (постановлення
вироку) проходив на наших очах у Орджонікідзевському районному суді міста Харкова. Почалось судове засідання. Не оголосивши склад суду, не встановивши присутніх, суддя Ярмоленко відразу перейшла, так би мовити, до справи.

Але підсудний, напевно, зрозумівши, що його ніхто не збирається нічого запитувати та вислуховувати підняв руку і заявив клопотання про допущення до справи захисника від Харківської правозахисної групи Генадія Токарева.

Однак суддя сказала, що клопотання слід було заявляти на попередніх стадіях судового розгляду (на судовому слідстві чи дебатах ) і відмовила в розгляді клопотання. Коли підсудний запитав чи йому відмовляють у задоволенні клопотання суддя відповіла, що вона не відмовляє у задоволенні, а відмовляє у його (клопотання) прийнятті. У відповідь підсудний просив зафіксувати цю відмову у протоколі засідання, а також долучити клопотання до справи.

Після короткої перерви, підсудний знову просив щоб для його захисту допустили адвоката Токарева, але відповідь залишилась тою ж самою. Після цього, підсудний ще раз спробував заявити клопотання щодо відновлення судового слідства на підставі статті 319 КПК України, але суддя залишилась невблаганною.

Як наслідок – останнє слово підсудного: прошу Вас об’єктивно підійти до розгляду моєї справи”.

Слід зазначити, що раніше даний підсудний відмовився від захисника доказом чого є його підпис. Дана відмова була
обумовлена його необізнаністю та прислуховуванням до порад адміністрації колонії, яка пообіцяла накинути йому всього 2 місяці строку, якщо він підпише всі папери. Крім того він підписав клопотання про прискорений судовий розгляд без судового слідства.

 В результаті був проголошений вирок – 1 рік і 6 місяців позбавлення волі. При чому в вироку зазначено, що доки вирок не набере законної сили, засудженний має перебувати в “дільниці СІЗО камери ПКТ виправної колонії No.43”, тобто в повній ізоляції. Подібна практика застосовується адміністрацієй установи для блокування подачи засудженим апеляції на вирок суду. Після того, як термін подачи апеляції вичерпаний, засудженого доправляють до СІЗО, як відпрацьований матеріал і оскаржити він вже нічого не в змозі.

Картинка з сайту: mironovboris.ru

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: