Публікація

«Путін приймав особливі рішення по відношенню до українських дітей»: Аксана Філіпішина — про депортацію неповнолітніх

Згідно даних уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації від початку повномасштабного вторгнення російська сторона примусово вивезла з окупованих територій понад 14 тисяч неповнолітніх. В Росії усіляко агітують всиновлювати українських дітей. Російський дитячий омбудсмен навіть сама всиновила дитину, вивезену з Маріуполя. Правозахисникам також відомо про те, що українським дітям роздають російське громадянство. Про ці факти порушення прав дітей розповіла заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина в етері каналу FREEDOM.  

Аксана Філіпішина

– Саме по відношенню до українських дітей російською стороною ухвалені особливі рішення на рівні президента Путіна – в контексті насильницької передачі їх з етнічної групи українців в групу росіян, – розповідає Аксана Філіпішина. – Нам абсолютно точно відомо про те, що українським дітям, переміщеним з окупованих територій, роздають російське громадянство проти їхньої волі. Тобто щодо них діє, так звана «полегшена процедура» надання російського громадянства.

Повернути в Україну поки вдалось лише 126 неповнолітніх.

– Процес усиновлення відбувається згідно судового рішення про передачу дітей в прийомну сім’ю. При цьому змінюється прізвище, ім’я, можуть змінити й інші персональні дані. І, коли з’явиться можливість повернути тих дітей, важко буде їх знайти, бо вони фактично будуть анонімізовані. І це – воєнний злочин, – пояснив в етері каналу виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. – Це явне порушення 4 Женевської конвенції щодо захисту цивільного населення в умовах воєнного конфлікту. Але це для Росії не грає жодної ролі. Вона переслідує свою політичну мету – стерти українську національну ідентичність і довести свою силу. І це не вперше вони так роблять. Те саме росіяни вчиняли під час чеченських та грузинських воєн.

Те що відбувається зараз з українськими дітьми — потребує розгляду на рівні Генеральної асамблеї ООН, вважають правозахисники. Потрібно якнайшвидше прийняти ефективні рішення, які змогли б зупинили ці правопорушення. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: