Публікація

«Пункти пропуску із АР Крим потребують належного облаштування», – правозахисники

Контрольно-пропускні пункти (КПВВ) із Кримом потребують належного облаштування, забезпечення комфортних умов проходження для громадян та розміщення центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) у безпосередній близькості до КПВВ. Такі висновки за результатами прес-туру «Дорогою у Крим» презентували активісти під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час прес-туру журналісти та представники громадських організацій дослідили стан двох КПВВ – «Чаплинка» та «Каланчак». «Ми дивилися на практиці скільки часу займає перехід КПВВ, які це умови і ми на собі відчули, що повинна переживати людина, яка їде до центру з надання адміністративних послуг із своїми потребами, які матеріальні витрати потрібно понести, щоб залагодити ці питання», – розповів Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

ASS3280-825x400
Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Перше питання, яке дослідили активісти, – це зручність розміщення центрів надання адміністративних послуг. «Наша перша рекомендація  – розмістити ЦНАП якомога ближче до КПВВ, в ідеалі безпосередньо поруч з КПВВ, у крайньому разі в населених пунктах, які знаходяться на відстані не більше 50 кілометрів», – зазначив Олександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи. На даний момент найближчий такий центр, у який можуть звернутись громадяни, які проживають в тимчасово окупованому Криму, знаходиться у Херсоні, що за 80 кілометрів від КПВВ.

ASS3285-825x400
Олександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи

Проекти облаштування КПВВ також мають передбачити розміщення на КПВВ пунктів надання медичних послуг, кімнат матері, місць із питною водою, туалетів. Зараз на більшості контрольно-пропускних пунктів такі зручності відсутні.

Для того, щоб дізнатись думку самих громадян, які перетинаються КПВВ, на пунктах пропуску проведуть анкетування. «Наші колеги з Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на контрольно-пропускних пунктах залишили анкети, і протягом місяця буде проводитись добровільне, анонімне анкетування громадян і після цього  ми розкажемо про результати анкетування. Самі працівники прикордонних служб будуть пропонувати громадянам, які перетинають пропускні пункти заповнити таку анкету», – розповіла Таміла Ташева, координатор КримСОС.

ASS3295-825x400
Таміла Ташева, координатор КримСОС

Проекти можливого облаштування КПВВ, а саме встановлення сервісних зон, умов для надання адміністративних послуг, можливість надання банківських і нотаріальних послуг,  розробили та затвердили відповідні органи ще у минулому році. Однак у бюджеті на 2018 рік не передбачили фінансування на впровадження даних проектів . «Але тим не менш, уже у цьому році відбулась нарада під головуванням першого віце-прем’єра України Степана Кубіва, на якому прийняли рішення про необхідність фінансування облаштування КПВВ», – розповів Сергій Мокренюк, голова управління з питань АР Крим і Севастополя МінТОТ.

ASS3253-825x400
Сергій Мокренюк, голова управління з питань АР Крим і Севастополя МінТОТ

Таміла Ташева зазначила, що за умови наявності фінансування даний проект з облаштування  можна здійснити протягом 3 місяців. «На даний момент зміни відбулися на рівні фінансування регіональної влади, ініціатив з боку прикордонної служби, але ми вважаємо, що питання облаштування КПВВ має знаходитись в топі питань, якими має опікуватись Уряд України», – наголосила Таміла Ташева.

ASS3261-825x400
Вікторія Мозгова, прокурор прокуратури АРК

«Дуже важливо, щоб облаштування КПВВ було забезпечене у максимально короткі терміни, щоб створити всі умови, щоб уникнути ситуацій, коли права людини можуть бути порушені в цих місцях, і щоб ми могли фіксувати всі порушення, які можуть там здійснюватись щодо наших громадян», – наголосила Вікторія Мозгова, прокурор прокуратури АРК.

Матеріали Українського кризового медіацентру

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: