Публікація

Публічні службовці відтепер вивчатимуть міжнародне гуманітарне право. Нова програма підвищення кваліфікації

Національне агентство України з питань державної служби (НАДС) наказом від 15 грудня 2022 р. No 133-22 затвердило  Типову загальну короткострокову програму підвищення кваліфікації «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців». 

Ця програма стала результатом ефективної співпраці Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) та Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

 Завантажити програму повністю: Типова програма МГП

Мета програми: 

  • підвищення рівня обізнаності державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування щодо міжнародного гуманітарного права;
  • формування вмінь державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування застосовувати норми міжнародного гуманітарного права під час формування та реалізації державної політики, документувати воєнні злочини, а також навичок комунікації та взаємодії зі стейкхолдерами щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права.

В склад робочої групи увійшли представники Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України, Департаменту правового забезпечення Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України, Департаменту публічного права Міністерства юстиції України, Департаменту освіти, науки та спорту Міністерства внутрішніх справ України, Центру професійного розвитку публічних службовців Вищої школи публічного управління, Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС, працівники та експерти УГСПЛ.

Від УГСПЛ в складі робочої групи: керівниця освітнього департаменту Олександра Козорог, керівник департаменту документування воєнних злочинів Сергій Мовчан, координаторка освітнього напрямку для правників  Ольга Семенюк.

Програму розробляли експерти УГСПЛ, а далі за нею провели перші «пілотні» навчання державних службовців та органів місцевого самоврядування через цикл вебінарів. Після цього зміст програми скорегували, щоб вона була максимально практичною, корисною та ефективною в роботі публічних службовців.

Олександра Козорог, керівниця освітнього напряму УСПЛ

«Після затвердження програми у нас в найближчих планах розроблення дистанційного курсу, який дозволить публічним службовцям більш ефективно виконувати свої функції в умовах збройного конфлікту, під час формування та реалізації державної політики, документування воєнних злочинів тощо.  Курс розробляється висококваліфікованими експертами та буде містити відео, аудіо, корисні й практичні матеріали, кейси та завдання. Закликаємо чекати на оголошення про навчання, реєструватися та  підвищувати свою обізнаність», – наголошує керівниця освітнього департаменту УГСПЛ Олександра Козорог.

Команда УГСПЛ дякує за плідну співпрацю голові робочої групи, директору Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування НАДС Людмилі Риковій та  секретарю робочої групи, державному експерту експертної групи з питань розвитку системи професійного навчання Генерального департаменту з питань професійного розвитку державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування НАДС Ніні Сторчак.

Нагадаємо, що у вересні Нацагенство з питань держслужби та Українська Гельсінська спілка з прав людини підписали Меморандум про співробітництво.

Підтримка освітнього напрямку в УГСПЛ здійснюється в рамках Програми USAID Ukraine «Права людини в дії», яка впроваджується нашою організацією.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: