Публікація

Приймальня УГСПЛ допомогла лікарю-переселенцю добитися нарахування пенсії через суд

Володимир, переселенець з Попасної, звернувся до Пенсійного фонду для отримання пенсії за віком. Фонд чоловіку відмовив, не зарахувавши три періоди страхового стажу. Володимир не погодився з таким рішення державного органу і звернувся за правовою підтримкою до однієї з громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ). Юристка Громадської приймальні у м. Дніпро на базі Правозахисної групи “СІЧ” Ксенія Онищенко  надала юридичну допомогу чоловіку на всіх етапах: від написання скарги до подання позовної заяви в суд, оскільки була впевнена в правомірності отримання відповідної пенсії. Ця справа тривала 2 роки – і нарешті ми отримали рішення. Нижче детально розповідаємо історію спільної перемоги громадянина та правозахисників.

Лікар Володимир Корчменко отримав статус переселенця у 2017 році. У 2020 році, відзначивши 60 років, він звернувся до відділення Пенсійного фонду за фактичним місцем проживання в смт. Межова на Дніпропетровщині для призначення пенсії за віком.

Проте, чоловік отримав відмову у звязку з недостатністю стажу, оскільки фондом не було зараховано до страхового стажу 3 періоди його роботи:

  1. період роботи на підконтрольній території з 09.09.1980 по 04.12.1980 рік, де Володимир працював ще інтерном у м. Красний луч Луганської області. Пояснення не зарахування було таким: у записах трудової книжки, про причину звільнення було відсутнє посилання на відповідну статтю й пункт закону, що суперечить вимогам п.2.25 Інструкції №162;
  2. період роботи з 01.08.1987 по 01.08.1988 роки, оскільки запис про звільнення було завірено печаткою, на якій фахівці фонду не змогли ідентифікувати назву підприємства, яке внесло цей запис до трудової книжки;
  3. Період з 01.01.2012 по 31.08.2015 роки, який також було не зараховано до загального трудового стажу, який був набутий на території РФ в довоєнний час (до 2014 року). Пенсійний фонд вимагав підтвердження цього періоду роботи від уповноважених органів РФ.

Через неправомірність обґрунтувань держустанови фонду, за допомогою юристки з громадської прйимальні УГСПЛ, лікар направив скаргу до Дніпропетровського обласного Пенсійного фонду. Проте, там чоловіку відмовили у задоволенні скарги і стали на бік Межівського відділення, не побачивши з його боку порушень.

Правозахисниця з Дніпра не зупинилась на цьому і  подала скаргу до Головного управління Пенсійного фонду у м. Київ, де її розглянули і визнали, що перші два періоди стажу потрібно все ж таки зарахувати. Щодо стажу, набутого на території РФ, Володимиру знов відмовили, посилаючись на відсутність достатніх даних про цей період.

Юристка приймальні ініціювала звернення до Пенсійного фонду України і Управління юстиції України, а також до уповноваженого органу РФ про витребування документів. Проте відповіді не надходили, а час йшов. Тому у 2021 році Ксенія порадила Володимиру звернутись з позовною заявою до суду про визнання дій Пенсійного Фонду неправомірними.

Ксенія Онищенко

“Навіть без запиту до РФ Володимир мав всі необхідні документи для зарахування цього періоду роботи: трудову книжку, в якій були всі необхідні записи з відмітками про трудовий стаж, у тому числі набутий у Росії, страховий поліс і довідку роботодавця. Оскільки на той час діяли міжнародні договори, стаж, набутий на території РФ зараховувався в український стаж і людині призначалась пенсія,” – пояснює юристка Правозахисної Групи “СІЧ” Ксенія Онищенко.

У квітні 2022 року Володимир отримав позитивне рішення суду, в якому суд зобов’язав Пенсійний фонд зарахувати Володимиру трудовий стаж за всі 3 періоди і призначити пенсію з моменту його першого звернення, тобто з 2020 року. Однак на сьогодні цей державний орган не квапиться виконувати рішення суду. Тож переселенець направив заяву до відповідача про виконання судового рішення, яку Пенсійний фонд також проігнорував. Наразі Володимир звернувся до суду про отримання виконавчого листа, щоб вже у примусовому порядку за допомогою виконавчої служби все ж таки добитися виконання рішення суду та отримати відповідну пенсію.

 

Довідково. Громадські приймальні УГСПЛ безоплатно надають юридичну підтримку постраждалим від війни. Якщо ви потребуєте такої допомоги, наші контакти ТУТ. Також нижче інфографіка про результати роботи Мережі громадських приймалень УГСПЛ, в якій розповідаємо скільком заявникам/цям ми допомогли у липні 2022 року.

 

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: