Публікація

Припинення членства РФ в Раді Європи

16 березня 2022 на позачерговому засіданні Комітет Міністрів одностайно прийняв рішення про припинення членства Російської Федерації в Раді Європи з 16 березня 2022 р. Однією з підстав для ухвалення вказаного рішення було ведення Російською Федерацією війни проти України.

Вказане рішення було прийнято на підставі статті 7 Статуту Ради Європи згідно якої «будь-який член Ради Європи, який грубо порушив статтю 3, може бути  тимчасово  позбавлений  права  представництва,   і   Комітет Міністрів  може  попросити  його вийти з Ради згідно зі статтею 7. Якщо такий член Ради не виконує це прохання, Комітет може прийняти рішення про припинення його членства в Раді, починаючи з дати, яку може визначити Комітет».

  • 15 березня Парламентська асамблея Ради Європи одностайно прийняла висновок, у якому зазначено, що Російська Федерація більше не може бути державою-членом Організації.
  • 15 березня уряд Російської Федерації проінформував Генеральну секретарку про свій вихід із Ради Європи відповідно до СтатутуРади Європи та про намір денонсувати Європейську конвенцію з прав людини.
  • 10 березня Комітет міністрів вирішивпровести консультації з Парламентською асамблеєю щодо можливого подальшого застосування статті 8 Статуту.
  • 25 лютого після обміну думками з Парламентською асамблеєю Комітет міністрів вирішивзапустити процедуру, передбачену статтею 8 Статуту, і погодився призупинити права представництва Російської Федерації у Раді Європи згідно відповідної постанови про правові та фінансові наслідки призупинення. https://www.coe.int/uk/web/kyiv/-/the-russian-federation-is-excluded-from-the-council-of-europe

Російська Федерація приєдналася до Ради Європи 28 лютого 1996 року та була членом Ради Європи 26 років.

При цьому згідно ст. 58 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод денонсація не звільняє заінтересовану Високу Договірну Сторону від її зобов’язань за цією Конвенцією стосовно будь-якого діяння, яке могло бути порушенням таких зобов’язань і могло бути здійснене нею до дати, від якої денонсація набирає чинності.

Отже, всі подані заяви до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації до 16 березня 2022 р. та подані пізніше цієї дати, але по фактам вчинення порушень Конвенції до 16 березня 2022 р. мають розглядатись судом. Всі інші заяви проти Російської Федерації будуть визнані неприйнятними Європейським судом. При цьому громадяни РФ не втрачають права скаржитись на порушення їх прав, передбачених Конвенцією, іншими 46 Країнами Ради Європи.

Наразі Європейський суд з прав людини вирішив призупинити розгляд усіх заяв проти Російської Федерації до розгляду судом правових наслідків цієї Рішення Комітету Міністрів щодо припинення членства РФ в Раді Європи для роботи Суду.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: