Публікація

Прикрити дитсадок у Слов’янському районі на «канікули» не вдалося – у процес втрутилися юристи УГСПЛ

Завадити незаконним діям Билбасівської влади допомогла громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Слов’янську.

До правозахисників звернулася ініціативна група батьків вихованців Билбасівського закладу дошкільної освіти «Теремок», що знаходиться у Слов’янському районі Донецької області (одному із найбільш постраждалих від військового конфлікту районів, у якому мешкають більше 26 тисяч внутрішньо переміщених осіб). Стривожено вони розповіли, що директор ясел-садка повідомила, що через недофінансування призупинять роботу закладу на два місяці: з 1 червня до 1 серпня 2019 року. Таке розпорядження прийняла Билбасівська селищна голова Світлана Землянська, задля нібито економії бюджетних коштів.

У єдиному дошкільному закладі в Билбасівці виховують майже сотню дітей – альтернативи у селищі жодної. Тож батьки «канікулами» закладу на 2 місяці обурилися, адже дорослим в цей період потрібно працювати. Залишити дітей на дідусів, бабусь, сусідів чи нянь на такий тривалий термін нереально. І далеко не всі батьки мають можливість взяти таку тривалу відпустку, адже працюючі громадяни в Україні відпочивають, зазвичай, лише один місяць, а не два. Та і відпустка влітку не у всіх.

Правозахисник Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) у Слов’янську Мартирос Григорян після неодноразовових зустрічей с батьками вихованців оформив запит на інформацію до райдержадміністрації, де поцікавився фінансуванням «Теремка». Окрім цього, на особистому прийомі у голови Слов’янської райдержадміністрації Євгена Данилюка юрист озвучив нагальну проблему щодо закриття дитячого садка. Голова РДА завірив, що Билбасівський дошкільний навчальний заклад забезпечено фінансовим ресурсом в повному обсязі та підстав для припинення його роботи немає.

«Після двотижневої біганини владними кабінетами ми таки дочекалися і письмової відповіді. Цитую «на 2019 рік в районному бюджеті затверджений обсяг субвенції з місцевого бюджету на утримання дошкільного навчального закладу Билбасівської селищної ради в сумі 1827800 грн.». Виявилося, що кошти є і їх достатньо для покриття всіх витрат на утримання дитячого садка. Тому у нас з’явився письмовий доказ того, що підстав призупиняти роботу ясел-садка немає» – зазначає Мартирос Григорян.

Оприлюднивши цю інформацію селищній голові та директору дитсадка, та спільно координуючи дії юристам та батькам вдалося домогтися того, що садок не зачинять на 2 місяці.

Допомога населенню, яке проживає у постраждалих від збройного конфлікту регіонах надається завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», який виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: