Публікація

Прифронтові будні моніторів Місцевого індексу: у Маріуполі активно просувається обладнання соціального житла

Анна Пархоменко, громадська приймальня УГСПЛ у м.Маріуполі

Пройшло 2 місяці після моніторингу #Місцевий_індекс_прав_людини  у найбільшому прифронтовому місті Донецького області – Маріуполі, яке у підсумку отримало високу оцінку за єдиним із досліджених напрямом “Гідний рівень життя”

Однією з рекомендацій, які було надано робочою групою моніторингової місії, – на публічному обговоренні та у звіті, – була диференціація фонду тимчасового житла до реальної кількості осіб, що його потребують. Адже в прифронтовому місті значна динаміка в числі осіб, що не мають власного житла, зокрема біженців з окупованої російськими найманцями території та постраждалих від бойових дій.

Дійсно, для Маріуполя, як міста з особливими проблемами, зумовленими його прифронтовим статусом, актуальним є питання забезпечення тимчасовим житлом осіб, що його потребують (зокрема численних постраждалих і переселенців із зони бойових дій). За підтримки Європейського Союзу, ще у 2017 році було відкрито перший соціальний гуртожиток для переселенців з мінімальною оплатою за комунальні послуги. При співфінансуванні 50 на 50, – з державного та міського бюджетів, – восени 2017 року приступили до реконструкції нежитлових приміщень під соціальне житло по вулиці Красномаякській (Приморський район) та Менделєєва (Лівобережний район).

Соціальний будинок на вулиці Красномаякській у березні 2018
Соціальний будинок на вулиці Красномаякській у березні 2018

На час проведення моніторингу (14.03 – 26.03.2018) реконструкція була ще на початковій стадії. А вже у червні, за словами місцевої влади, 39 сімей зможуть заселитися в нові енергоефективні квартири.

Загальна вартість об’єктів – 35 мільйонів гривень. Від нежитлових приміщень, подекуди, залишилися тільки стіни і, частково, фундамент. Фактично це зведення двох нових двоповерхових будинків. Квартири будуть розподілятися серед мешканців, які багато років стоять у соціальній черзі на квартири та нових маріупольців, які потребують житла. Але, на цьому програма не закінчується, такі об’єкти планують будувати і в 2019 році.

Соціальний будинок на вулиці Красномаякській наприкінці травня 2018
Соціальний будинок на вулиці Красномаякській наприкінці травня 2018
Соціальний будинок на вулиці Красномаякській наприкінці травня 2018
Соціальний будинок на вулиці Красномаякській наприкінці травня 2018

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко підкреслив: «Розподіляти будемо серед наших жителів, які багато років стоять у соціальній черзі на квартири, і нових маріупольців, які потребують житла. Але на цьому програма не закінчується. Такі об’єкти ми плануємо будувати і в 2019 році. Сьогодні ми шукаємо нежитлові приміщення, які підлягають реконструкції. Маріуполь відкрив новий напрямок, і він реалізується».

Звичайно, два нових приміщення під соціальне житло докорінно не змінять ситуацію, але це вже крок до подолання проблеми із забезпеченням житлом тих, хто цього потребує.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: