Публікація

Прокурор чи прокуратор?

2 липня цього року окружний суд міста Києва виніс постанову про визнання протиправним рішення Генеральної прокуратури України стосовно видачі біженця Льоми Сусарова Російській Федерації.

Судом дії прокуратури стосовно Сусарова були визнані «не обґрунтованими; без урахування всіх обставин, що мають значення для справи; недобросовісними; нерозсудливими; без дотримання принципу рівності перед законом; непропорційними» тощо.

Рішення показове, адже у біженців, що перебувають на території України з’явився шанс на те, що їхні справи будуть розглянуті у відповідності до національного та міжнародного законодавства. Об’єктивно розглянуті. Могла би зробити й певні висновки прокуратура.

Проте, Генеральна прокуратура, зокрема генеральний прокурор має власну думку. Перефразовуючи знаменитий вислів, над кабінетом цього посадовця тепер можна сміливо вішати табличку «Правосуддя – це я». Адже в його компетенцію несподівано увійшло право, надане їм самому собі, повелівати людськими долями, людськими життями. Просто як у прокуратора Понтія Пілата, про якого розповідали, що той скоїв безліч жорсткостей та страт, БЕЗ ВСЯКОГО СУДУ.

Так була вирішена доля Кузнєцова. Адже прокурор вирішив, що суд помилився. А помилки треба виправляти і якнайшвидше. І виправив, відправивши особу зі статусом біженця до країни, де їй загрожує небезпека катування чи навіть позбавлення життя.

В офіційному листі Генеральний прокурор повідомив про те, що вважає свій вчинок цілком законним. І те що він рішення суду проігнорував – цілком нормальна процедура. Мабуть, що не вперше.

Дивує мовчазна бездіяльність, невтручання у протизаконні дії прокурора з боку керівництва держави. Посадовою особою було скоєно злочин, проте зусилля політиків направлені на боротьбу з карикатурами в тирі. Про злочин прокурора кричать лише правозахисники та ЗМІ. Проте Президент та голова Верховної Ради, які мали б щось вдіяти, роблять вигляд, що нічого не трапилось. А це, фактично, є потурання беззаконню.

Марина Говорухіна,

УГСПЛ

Текст рішення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: