Публікація

Прокуратура звітує перед правозахисниками про розслідування випадків катувань

26 червня в рамках акції «Проти катувань» Українська Гельсінська спілка з прав людини направила до Генеральної прокуратури України інформацію про факти катувань в усіх регіонах України, отримані та перевірені правозахисниками.

Як водиться, Генеральна прокуратура розіслала інформацію до своїх колег з областей.

У серпні УГСПЛ почала отримувати відповіді. Зокрема інформація надійшла від прокуратури Хмельницької області щодо подій в Ізяславській колонії.

Нагадаємо, що у 2007 році майже всі засуджені Ізяславській колонії № 31 (більше 1200 чоловіків) оголосили голодування на знак протесту проти свавільного накладення дисциплінарних стягнень, побиття і принизливого поводження з боку персоналу, поганого харчування і медичного обслуговування. Однією з вимог ув’язнених було відсторонення від керування колонією її начальника, його першого заступника і заступника з режиму. У той же день в колонію приїхала комісія Державного департаменту з питань виконання покарань, і вже ввечері голодування було зняте. А 22 січня 2007 року в колонію був уведений спеціальний підрозділ у масках і в бойовому спорядженні. Вони жорстоко побили більше 40 в’язнів, яких спеціально для цього привели до штабу, – саме тих, хто заявив комісії про вимоги засуджених. У результаті побиття засуджені одержали тілесні ушкодження: перелами ребер, кісток, носів, вибиті зуби тощо. Одразу після цього їх розділили на дві групи і перевезли в Рівненське та Хмельницьке СІЗО, буквально в тому одязі, в якому вони були, усі їхні речі залишилися в колонії. В СІЗО в’язнів знову жорстоко били. У подальшому вони були етаповані в інші колонії продовжувати відбуття покарання.

На звернення правозахисників щодо перевірки цього факту, прокуратура Хмельницької області зазначила, що ніяких недозволених заходів та фізичного впливу до засуджених не застосовувалося. В порушенні кримінальної справи відмовлено.

Прокуратура Хмельницької області відповіла також на звернення і щодо Івана Нечипорука , до якого у відділенні міліції застосовували тортури вимагаючи зізнання у вбивстві. Нечипорук розповів в суді про те, як його катували, зокрема: «йому спочатку наділи наручники, в кільце рук просунули коліна, під коліна підвели лом, кінці якого поклали на край столів. Крім того до ніг причепили шнури та стали пускати електричний струм. Щоб він не кричав, рот затискали подушкою».
Суд першої інстанції, зважаючи на підтверджені факти катування, виправдав обвинуваченого. Проте, апеляційна та касаційна інстанції засудили його до 15 років позбавлення волі.

Що ж каже прокуратура? За повідомленням цього органу: «Ніяких тортур та катувань до Нечипорука не застосовувалось. Підстав для прокурорського втручання не вбачається».

Направила до УГСПЛ свою відповідь і прокуратура Кіровоградської області щодо справ Грущака та Куяна.

Прокуратура повідомила, що стосовно перевищення службових повноважень працівниками міліції відносно громадянина Грущака, порушена кримінальна справа, яка знаходиться на розгляді у суді.

Що ж до громадянина Куяна, то відносно працівників міліції, що заподіяли йому середньої тяжкості тілесні ушкодження, кримінальна справа теж була порушена. Проте, чомусь факти нанесення тілесних ушкоджень свого об’єктивного підтвердження не знайшли, і справу було закрито.

Про інші відповіді, які надійдуть до УГСПЛ від обласних прокуратур, ми будемо вас інформувати на нашому сайті.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: