Публікація

Правнича спільнота України запустила інфокампанію із закликом до ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Повномасштабне військове вторгнення Російської Федерації до України 24 лютого 2022 року зумовило нагальну потребу повною мірою активувати механізми притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні ними на території України з 21 листопада 2013 року. Один із таких механізмів запрацює в разі ратифікації (визнання обов’язковості) Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС).

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр прав людини ZMINA, Асоціація правників України та Регіональний центр прав людини одностайно підтримують ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Спільними зусиллями правнича спільнота України запускає інформаційну кампанію, щоби прискорити процес ратифікації, підвищити обізнаність представників влади, правників й пересічних українців про діяльність МКС, а також спростувати найпоширеніші міфи.

У межах кампанії через сайти й соціальні сторінки організацій будуть поширені інформаційні матеріали, які розповідатимуть про те, що таке Римський статут і Міжнародний кримінальний суд, чому Україні важливо ратифікувати Римський статут, у який спосіб забезпечується ефективність виконання судового рішення МКС тощо.

Міжнародний кримінальний суд є єдиною можливістю притягнути до кримінальної відповідальності вище керівництво країни-агресора незважаючи на  те, чи визнає Російська Федерація його юрисдикцію чи ні.

Ратифікація Римського статуту дає Україні всі переваги держави-учасниці. Це включає, зокрема, розширені можливості ефективного впливу на процес розслідування, а також у ширшому розумінні — глибшої інтегрованості з органами МКС.

Ратифікація Римського статуту посилить дипломатичний тиск на Російську Федерацію та створить реальні передумови для притягнення її військових до відповідальності за всі злочини, скоєні на території України з 21 листопада 2013 року.

Правнича спільнота також закликає Президента України підписати законопроєкт № 2689, який сприятиме гармонізації українського законодавства з міжнародним правом, полегшить співпрацю з Міжнародним кримінальним судом та іншими державами у сфері переслідування міжнародних злочинців. Документ унеможливлює звільнення від кримінальної відповідальності за злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид та ліквідує строки давності за них.

Після ратифікації Україні необхідно буде узгодити законодавство з Римським статутом, щоб визначити правові основи для ефективної взаємодії з МКС. Також до змісту Кримінального кодексу України мають бути включені положення про злочини проти людяності та воєнні злочини, а до Кримінального процесуального кодексу України — щодо особливостей розслідування зазначених злочинів.

Українська та міжнародна правова спільнота наполягає на ратифікації Римського статуту, адже сьогодні це вкрай важливо як для іміджу на міжнародній арені, так і для реального притягнення до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах в Україні. Це також є міжнародно-правовим зобов’язанням України, передбаченим статтею 8 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Слідкуйте за оновленнями на нашій сторінці у Фейсбук.

 

УГСПЛ бере участь в інформаційній кампанії щодо ратифікації Римського статуту МКС в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: