Публікація

Продавці болю

Неспроможність урядів контролювати зростаючу торгівлю та застосування обладнання з безпеки призводить до випадків тортур та жорстокого поводження, зазначає Міжнародна Амінстія в своєму новому звіті „Продавці болю” опублікованому сьогодні.
(Повний текст звіту http://amnesty-news.c.tep1.com/maabIOKaa2Ae7bd5AQwb/

Останнє дослідження правозахисних організацій показує, як велика кількість поліцейських та працівників тюрем зловживають старими технологіями і як їх заохочують вживати нові у відсутності досконалого опробування, для того, щоб встановити чи вони відповідають міжнародним стандартам в галузі прав людини:

* Стальні поліцейські дубинки були виставлені на продаж на ярмарку поліцейського спорядження в Китаї.

* Металопластикова куля випущена поліцейським офіцером ушкодила жінку в Швейцарії в березні цього року, залишивши фрагменти в її обличчі, які не можна витягнути під загрозою паралічу.

* Більш, ніж дев’ять тон кайданів на ноги (застосування заборонено правилами поводження з засудженими ООН) експортували з США в Саудівську Арабію протягом 2002 року.

* З часу опублікування звіту Міжнародна Амністія виявила повідомлення про тендер Південно-Африканстького уряду від 31 жовтня 2003 щодо постачання Міністерству виправних справ кайданів на ноги, ланцюгів на живіт і також електронних протибунтівних поясів.

* Заспокоюючі хімічні знерухомлюючі агенти, такі як газ, який вбив більш ніж 120 заручників, коли російські служби безпеки закінчили облогу в московському театрі минулого року, повинні бути заборонені, якщо тільки не буде доведено, що люди будуть захищені від будь-який нерозбірливих чи випадкових наслідків.

„Просто з причини того, що засоби безпеки можуть бути визначені як „несмертельні”, не означає, що ними неможливо зловживати. чи що вони не зможуть сричинити ушкодження чи вбити,”- сказав Брайан Вуд, експерт міжнароднаї Амністії з засобів безпеки. „Ми дуже стурбовані, що й багатьох країнах пристрої використовують на населенні без достатньогго дослідження їх наслідків порушення прав людини”

США, один з найбільших виробників електро-шокових засобів, є одним з декількох урядів, які вимагають видачі експортних ліцензій для передачі електро-шокової зброї. Однак, протягом 2002 року Департамент Торгівлі США надав дозвіл на експорт обладнання, яке підпадає під категорію, яка включає електро-шокові прилади, в 12 країн в яких, за звітом їх же Держдепартаменту, повідомляється про постійне застосування тортур.

„Продавці болю” також показують, що кількість компаній, які виробляють електро-шокову зброю зростає всупереч постійним звітам про електро-шокові тортури в цілому світі у 87 країнах з 1990 року.

Декілька урядів належно контролюють виробництво, продаж чи експорт поліцейського обладнання чи засобів безпеки. І в деяких країнах, які намагаються це робити, виглядає, що система не працює.

Європейська Комісія розробила проект Торгових Правил, які, якщо будуть введені в дію, заборонять експорт з країн-учасників обладнання, яке, в-основному, пристосоване для тортур (такі як кандали на ноги чи знерухомляюючі ремені); та суворо контролюють екпорт обладнання, яке Комісія вважає таким, яке має законне поліцейське використання, але яке можна використати для тортур (наприклад, електро-шокову зброю, сльозоточивий газ).

Міжнародна Амністія вітає цю спробу контролю. Але вважає, що Торгаві Правила повинні бути жорсткішими. Декілька предметів, які Торгові Правила Європейської Комісії визначили як „законне поліцейське використання” є обладнанням, яке за думкою Міжнародної Амністії використовувалося для тортур чи брутального поводження, і чиї наслідки впливу на права людини були недостатньо досліджені (такі як знерухомлюючі пістолети, перцеві спреї). Міжнародна Амністія закликає до призупинення їх використання до детального дослідження цих засобів.

Міжнародна Амністія закликає:

1. Заборону використання, виробництва та передачі обладняння основна мета та призначення якого – тортури чи брутальне поводження (такі як електро-шокові ремені, кайдани на ноги, зазубрені кільця на великі пальці рук та дубинки з шипами).
2. Призупинення використання, виробництва та передачі обладнання сконструйованого для використання в питаннях безпеки , але щодо якого є докази затосування в тортурах та брутальному поводженні, до детального дослідження його наслідків(такі як електро-шокових пістолетів та перцеві спреї).
3. Заборону екпорту та застосування будь-якого обладнання, яке може привести до тортур та порушень прав людини, якщо тільки приймаюча сторона не встановила чіткі правила у відповідності до міжнародно-правових стандартів для врегулювання їх використання.

ДОВІДКА

* Міжнародна Амністія минулого року повідомила про катування поліцією чи службами безпеки у 106 країнах.

* Існує принаймі 856 компаній в 47 країнах задіяних у виробництві та продажі озброєння визначеного як „несмертельне”, більшість з якого може бути легко використане в тортурах.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: