Публікація

Про злочини сталінізму – мовою фактів

За пропозицією громадської організації „Гельсінська ініціатива-ХХІ” 20 липня у Чортківській центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл на тему злочинів сталінської тиранії 1939 – 1941 років. Його приурочено до 70-х роковин Чортківської трагедії – тортур та масових позасудових страт у червні – липні 41-го сотень мирних мешканців південних районів Тернопільщини, в’язнів тюрми НКВС у Чорткові.

Участь у круглому столі взяли представники організацій громадянського суспільства з Чорткова та Тернополя, органів влади, закладів освіти та бібліотек, журналісти, дослідники історії краю. Усі вони оцінювали обсяги репресій НКВС 1939 – 1941 років у західноукраїнських областях, як великомасштабну неоголошену війну каральних органів СРСР проти мирного населення. Репресії тривали фактично з першого дня окупації краю Червоною Армією. Особливо жорстокими та масовими вони були перед відступом сталіністів у червні – липні 1941 року.

Йшлося також про те, що й у незалежній Україні правда про репресії тоталітарних режимів значною мірою все ще не стала ані документованою історією, ані частиною суспільної свідомості. Натомість можна вести мову про новітні спроби переписування історії, замовчування, або й виправдання сталінських злочинів лукавою риторикою про „складність тодішнього історичного моменту”… Залишається недоступною для громадськості та дослідників повна інформація про кількість та імена мешканців західноукраїнських областей, яких було ув’язнено за політичними статтями, депортовано та страчено у 1939 – 1941 роках.

Аби не повторювати помилок минулого нам варто також визнати одну з причин трагедії мільйонів мешканців Західної України 40 х років: це була драматична роз’єднаність суспільства, відсутність діалогу та порозуміння між національними групами та політичними силами… Вона призвела до того, що тирани розправлялися окремо і безперешкодно: з поляками, українцями та євреями, націоналістами та комуністами, селянами та інтелектуалами …

Відтак громадянському суспільству в Україні варто пройти непростий шлях формування правдивої історичної пам’яті, усвідомлення непоправності втрат, морального осуду головних винуватців трагедій та страждань мільйонів людей – двох деспотичних режимів, нацистського та сталінського.

На зібранні оприлюднено архівні документи, нещодавно отримані з Головного державного архіву СБУ України.


Додаткова інформація:
Олександр Степаненко
Голова ГО „Гельсінська ініціатива-ХХІ”
тел. 067-354-81-86
050 83 29 599
ел. пошта: [email protected]
веб-сайт: http://21.helsinki.org.ua/

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: