Публікація

Pro bono і захист прав людини

Pro bono publico (заради суспільної користі) – це надання професійної допомоги благодійним, громадським та іншим не комерційним організаціям, а також приватним особам, які не можуть оплатити таку допомогу. Соціальна відповідальність бізнесу це тема, яка сьогодні досить часто піднімається в пресі. Водночас хотілось би зосередитися на можливостях pro bono діяльності, які виникають у сфері захисту прав людини. В Україні діє велика кількість юридичних фірм, але тільки декілька із них здійснюють pro bono проекти, ще менше здійснюють таку діяльність у сфері захисту прав людини.

Так само потрібно зазначити, що на відміну від багатьох європейських країн, є тільки одиничні приклади pro bono діяльності юридичних підрозділів великих компаній в Україні у сфері захисту прав людини.

Слабку зацікавленість цим напрямком роботи підтверджує і те, що за останні два роки жодна українська юридична компанія не взяла участь у Європейському Pro bono Форумі. Це є великий захід, що збирає багатьох представників юридичних фірм, благодійних і громадських організацій з різних країн для того щоб проаналізувати розвиток pro bono в різних країнах, вдосконалити моделі співпраці юридичних фірм і великих компаній з недержавним сектором і зрештою знайти одне одного з метою налагодження співпраці у цій сфері.
Хотів би зазначити, що саме у сфері захисту прав людини pro bono діяльність юридичних фірм була б дуже доречною і давала б значні можливості для того, щоб високі професійні навики і досвід юристів провідних компаній знайшли своє застосування і були б максимально корисні. Це могло б бути значним вкладом конкретної компанії або адвоката у розвиток суспільства, утвердження верховенства права та демократії.

Щодо напрямків здійснення pro bono діяльності, то вони є надзвичайно різними. Це може бути безпосередній судовий захист жертв порушень прав людини, а так само і консультативна допомога у таких справах. Крім того надання певних експертних висновків і аналізів окремих проектів законів України та інших нормативно-правових документів. Здійснення певних правових оцінок щодо дотримання Україною того чи іншого аспекту захисту прав людини.

Потреба у такій допомозі є доволі значною через наявність багатьох проблем у дотриманні прав людини, що приводить до того, що в України є велика кількість людей, які страждають від цього, а забезпечити належну юридичну допомогу собі не можуть. Так само існують значні прогалини і протиріччя у законодавчій сфері, які несуть у собі потенційні загрози для прав людини.

Хотілось би ще раз наголосити на важливості розуміння соціальної відповідальності бізнесу щодо суспільства у якому вони здійснюють свою діяльність. Це надзвичайно важлива складова формування авторитету організації всередині суспільства де вона знаходиться, а також значення цієї компанії в очах простих людей. Без цього розуміння не може йтися про довготривалу успішність і ефективність компанії і виконання організацією своєї основної місії – допомоги людям.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: