Публікація

Президент України не звернув уваги на думку правозахисників і підписав закон про реконструкцію застарілого житлового фонду

Реконструкція застарілого житлового фонду відбуватиметься! Чи порушуватимуться при цьому право власності громадян? Це питання виявилося другорядним.

27 грудня 2006 року УГСПЛ направила звернення до глави держави, в якому наголосила на необхідності накладення вето на закон „Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду” (законопроект № 0943), прийнятого Верховною Радою України 22 грудня 2006 року (текст звернення можна знайти тут: index.php?id=1167233120).

Проте, як стало відомо, вказаний закон Віктор Ющенко підписав, мотивуючи це «неприпустимістю дальшого зволікання з вирішенням питання реконструкції, а також ураховуючи необхідність створення нових механізмів стимулювання розвитку житлового будівництва, залучення для цього коштів інвесторів».

Щоправда, разом з тим, паном Президентом були направлені листи до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України зі значним переліком зауважень та проханням подальшого вдосконалення законодавчого регулювання в цій сфері.

У листах Віктор Ющенко, вказав на низку недоліків прийнятого Закону, що потребують швидкого врегулювання. Зокрема положення щодо самостійного визначення органами місцевого самоврядування порядку і термінів переселення мешканців, звільнення житлового та нежитлового фондів (стаття 7), а також положення щодо заборони після державної реєстрації рішення про віднесення об’єктів нерухомого майна до застарілого житлового фонду здійснювати будь-які дії, спрямовані на зміну власника цих об’єктів або розширення його прав при переселенні (стаття 16). Останнє на практиці може призвести, наприклад, до неможливості реєстрації за місцем проживання батьками своїх новонароджених дітей, що негативно позначиться на реалізації гарантованих Конституцією України основоположних прав людини.

Коли будуть і чи будуть взагалі виконані доручення Президента – не відомо. Вже стільки цих доручень залишилися на папері.

А, Закон, що становить серйозну загрозу захисту праву власності українців, вже розпочав свою дію. Отже, слід чекати росту конфліктів на цьому ґрунті й збільшення кількості бездомних українців.

Марина Говорухіна, УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: