Публікація

Президент пообіцяв Омбудсману докладати зусиль для забезпечення прав людини в Україні

13 квітня Президент України зустрівся з Уповноваженим з прав людини Ніною Карпачовою.

Як повідомляє прес-служба українського Омбудсмана, під час зустрічі було обговорено низку проблемних питань щодо дотримання прав і свобод людини в Україні. Зокрема, йшлося про виконання Україною взятих на себе зобов’язань у відповідності до міжнародних договорів у галузі прав людини, про необхідність посилення співпраці України з міжнародними правозахисними структурами.

Значну увагу співрозмовники приділили проблемам дотримання політичних, громадянських, соціально-економічних прав громадян України, боротьбі з бідністю, особливостям регіональних пріоритетів щодо дотримання прав людини, а також піднесенню статусу судової гілки влади.

Президент підтримав позицію Уповноваженого щодо збереження Департаменту з питань виконання покарань „в діючому статусі” і дав відповідні доручення. Було домовлено про спільне відвідання пенітенціарних закладів ближчим часом.

Окремо під час бесіди йшлося про можливість запровадження в Україні подвійного громадянства. Омбудсмана було запрошено до робочої групи з цього питанння та до безпосередньої участі в засіданнях Ради національної безпеки та оборони.

Співрозмовники торкнулися і питання захисту прав жертв Скнилівської катастрофи. Ніна Карпачова передала Президенту лист з обгрунтуванням цієї проблеми. Віктор Ющенко погодився, що цинічно виглядає чинний статус жертв, як постраждалих від „загального захворювання”. Він доручив Уряду України в десятиденний термін у комплексі розглянути питання надання відповідного статусу потерпілим в Скнилівській трагедії та їхнього соціального захисту.

Обговорювалося питання підтримки родини загиблого журналіста Георгія Гонгадзе, зокрема, двох його неповнолітніх дітей, матері та дружини.

Йшлося також про продовження спільної україно-кубинської програми „Діти Чорнобиля”, якій днями виповнилося 15 років. Ніна Карпачова передала Президенту прохання батьків 20 тисяч дітей, які пройшли лікування на Кубі, а також Товариства „Україна – Куба”, Спілки воїнів-кубинців не підтримувати в Комісії ООН з прав людини антикубинської резолюції, щодо засудження прав людини на Кубі. Уповноважений зазначила, що саме блокада Куби протягом 46 років і є головним порушенням прав людини. Хоча всьому світові відомо, що права людини не продаються і не купуються, але нашому омбудсману видається, що за декілька сот путівок можна закрити очі на знущання влади над своїм народом.

Не оминули увагою на зустрічі і дотримання прав національних меншин в Україні та підтримки української діаспори за кордоном, на що в поточному бюджеті України, за інфорамцією прес-служби Уповноваженого, вперше виділено конкретну суму – 50 мільйонів гривень.

Завершуючи зустріч, Віктор Ющенко зазначив, що він, як гарант дотримання конституційних прав і свобод людини в Україні, він робитиме все, щоб права людини стали стрижнем нової влади.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: