Публікація

Президент – не цар, але повноваження такі ж

Минулого тижня Президент України Леонід Кучма підписав Указ про помилування 48 засуджених до позбавлення волі та інших мір покарання. При цьому в 5 раз більшій кількості осіб було відмовлено.

Пропозиції про їх помилування було внесено Комісією при Президенті України з питань помилування. При цьому бралися до уваги характер та обставини вчинених злочинів, ставлення до скоєного, сімейний стан і матеріальне становище.

На засіданні Комісії також вирішено залишити без задоволення 4 клопотання про помилування, що були внесені на розгляд. Комісія погодилася з пропозиціями Управління з питань помилування про відхилення клопотань про помилування щодо 254 засуджених, які не стали на шлях виправлення або відбули незначну частину призначених їм покарань. Хоча кандидатури цих осіб були все-таки подані на розгляд, з-за чого виникають певні питання

Цікаві повноваження взагалі має Президент. Мова не йде про амністію, коли звільняються особи за якоюсь певною ознакою. Різниця в тім, що кожне рішення є індивідуальним і стосується кожної особи. Словом, повноваження майже як у царя. Цього помилувати, а цього не ні. Але тепер Президент вирішує де поставити кому, як у відомому прислів’ї.

А з іншої сторони завжди добре, коли звільняються переповнені в’язниці з нелюдськими умовами перебування.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: