Публікація

Прес-конференція «Звільнення заручників за Мінськими угодами: чому важливо визначити статус в’язнів та змінити формат перемовин?»

У вівторок, 14 лютого о 13:30, в Українському кризовому медіа центрі (Український Дім, вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-конференція «Звільнення заручників за Мінськими угодами: чому важливо визначити статус в’язнів та змінити формат перемовин?»

За два роки з часу підписання, так званих, «других мінських протоколів» (12 лютого 2015 року) звільнення заручників терористів на Донбасі відбувається повільно та кулуарно.

Одним з негативних ефектів перемовин у Мінську є відсутність статусу людей, які утримуються на території ОРДЛО і звільняються. Існує загроза того, що відбуватимуться некеровані свавільні процеси з долями цих людей.

Так, наприклад, у липні 2016 року з полону було звільнено полковника, начальника 8-го армійського корпусу Івана Без’язикова. У грудні 2016 року його заарештовано за звинуваченнями у співпраці з терористичною організацією (згодом додалась ще одна стаття – «державна зрада» через його відмову йти на співпрацю зі слідством а визнавати свою вину) під час його перебування в полоні. Звинувачення базуються на дуже слабкій доказовій базі – у матеріалах справи нема жодного прямого доказу його вини а СБУ та ГПУ його фактично вже зараховано у “зрадники” і йому загрожує пожиттєве ув’язнення.

Нині у заручниках на території України, яка захоплена проросійськими бойовиками, перебувають 110 осіб. Їх статус також не визначено і законодавчо не закріплено в жодному документі. Подібні ситуації змушують родичів інших «полонених» – колишніх та нинішніх – хвилюватися за долю рідних, адже немає ніяких гарантій, що з ними не відбудеться подібне після їх звільнення.

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група та Медійна ініціатива за права людини пропонують змінити формат переговорів у Мінську. Принципове питання: розділити переговорні майданчики для політичних і гуманітарних питань. Це дозволить, не тільки, розблокувати процес звільнення, а й надати відповідний статус та механізм контролю від свавілля та безпідставних переслідувань.

Учасники прес-конференції:

Надія Волкова, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, представник військовополонених та заручників у ЄСПЛ

Віталій Титич, захисник колишнього заручника – полковника Івана Без’язикова

Вікторія Пантюшенко, дружина танкіста Богдана Пантюшенка, який перебуває у заручниках бойовиків з січня 2015 року

Додаткова інформація – за телефоном (067) 265 07 07

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: