Публікація

Премія „Великий Брат” представлена в Угорщині

Нещодавно в Угорщині була представлена премія “Великий Брат”, яку одержав офіс поліції в Будапешті, невелика компанія Szabo Gardentechnics та підрозділ Міністерства внутрішніх справ за значні втручання у приватне життя.

Поліція Будапешту нагороджена за свавільну перевірку документів за підозрою у вживанні наркотиків. Угорський Уповноважений з захисту даних пояснив, що поліція не мала загального права входити до автопричепу баптистів (де були знайдені голки). Вони можуть входити тільки у рамках кримінального переслідування або для запобігання вчинення злочину.

Власник невеличкої компанії пан Szabo Kerttechnika одержав нагороду за використання системи відео-стеження за всіма найманими працівниками у офісі та інших приміщеннях. Відеозаписи зберігалися більше тижня. Персональну нагороду одержав Dr. Zoltan Toth (заступник секретаря Міністерства внутрішніх справ) за оголошення ідеї універсального чіпу, який зберігатиме три різні види персональних ідентифікаційних номерів. Хоча угорський парламент відхилив пропозицію, журі хотіло ще раз звернути уваги щодо небезпеки цієї ідеї.

Фотографії презентації в Будапешті (06.11.2003):
home.sch.bme.hu/~bond/peticio/

Розклад вручення нагород “Великий брат” по усьому світу:
www.bigbrotherawards.org/

(Повідомлення доктора Zoltan Galantai,

доцента Будапештського Університету Технологій і Економіки)

«EDRI-gram Українською» – щотижневий бюлетень

про «цифрові» громадянські права у Європі

P.S. Від Секретаріату РУПОРу:

Щорічно громадська організація Privacy Intenational разом з деякими партнерськими організаціями у багатьох країнах світу вручає „премію” „Великий Брат” ( “Big Brother”) державним органам, комерційним структурам і окремим особистостям, що завдали найбільшої шкоди приватності громадян.

Великий Брат – це узагальнений образ спецслужб, підглядання, підслуховування. Назва премії запозичена з роману-антиутопії Джорджа Оруела „1984”, у якому автор попереджав про загрозу втручання держави в особисте життя громадян.

В Україні ця премія ще не вручалася.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: