Публікація

Премія в галузі прав людини Французької Республіки 2004 року

Посольство Франції в Україні оголосило про відкриття прийому кандидатур на здобуття Премії в галузі прав людини Французької Республіки “Свобода – Рівність – Братерство” 2004 року, що вручається Прем’єр-міністром французького Уряду.

Неурядові організації, незалежно від національної та географічної приналежності, можуть представити конкретний проект місцевого застосування, у Франції або за кордоном, у відповідності до однієї з двох тем, що були обрані цього року.

Тема 1: Освіта та викладання прав людини

Преамбула Всесвітньої декларації прав людини зазначає, що “зневажання” правами людини призводить до найтяжчих зловживань, а також ставить за мету розвиток освіти та викладання прав людини. В дні, коли завершується Десятиліття ООН з викладання прав людини, це питання зберігає всю свою актуальність.

Проекти та програми місцевого застосування можуть бути спрямовані на викладання прав людини молоді, на підготовку викладачів, освіту працівників правоохоронних органів, пенітенціарної системи, військовослужбовців, представників юстиції (судді, адвокати) і т. ін.

Тема 2 : Запобігання тортурам

Цього року спливає 20-та річниця прийняття Конвенції ООН 1984 року проти тортур та інших форм покарань та поводження, що мають жорстокий, нелюдський або принизливий характер. Втім, всупереч всім міжнародним зусиллям, тортури лишаються поширеним в світі лихом.

Проекти та програми можуть бути спрямовані на виявлення причин тортур та оцінку масштабів цього явища, на кампанії з первинного запобігання, зокрема, на освіту та підготовку діячів місцевого рівня (працівників правоохоронних органів, системи охорони здоров’я, юстиції), на мотивацію працівників системи охорони здоров’я та соціального захисту (соціальні працівники, вихователі, викладачі, працівники правоохоронних органів та пенітенціарної системи, центрів утримання тощо), на виявлення жертв тортур та на допомогу їм в будь-яких формах. Проекти можуть також бути спрямовані на кампанії з заборони тортур та на просування міжнародних інструментів в цій галузі, зокрема Факультативного протоколу до Конвенції проти тортур (2002).

П’ять лауреатів поділять між собою призначений Прем’єр-міністром преміальний фонд загальним розміром 75 000 євро. Наступним п’яти переможцям буде присуджено “спеціальну відзнаку”. Кандидати мають дотримуватись положень регламенту Премії. З регламентом Премії можна ознайомитись, звернувшись з проханням до Посольства Франції в Україні, або на сайті www.commission-droits-homme.fr

Досьє кандидата, складене французькою мовою, має містити:

а) заяву кандидата від імені та за підписом офіційного керівника відповідної неурядової організації;

б) детальну презентацію мети та шляхів реалізації представленого проекту, а також розрахований бюджет проекту (бажано навести відповідні розрахунки у євро);

в) матеріали, що презентують відповідну неурядову організацію (статут, діяльність…)

г) поштові та банківські координати неурядової організації.

Належним чином складене досьє має бути надіслане не пізніше  10 вересня 2004 року до Посольства Франції в Україні за адресою : 39, вул. Рейтарська, Київ, 01901 (до уваги Гійома ДЕДЕРЕНА, аташе); тел. 228 87 28, 228 73 69, факс 229 08 70, електронна пошта: [email protected]

Журі оголосить результати 18 листопада 2004 року. Премія 2004 року буде урочисто вручена Прем’єр-міністром в Парижі, близько 10 грудня цього року.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: