Публікація

Представниця УГСПЛ розповіла про права людини в окупованому Криму на Днях України в Стокгольмі

13-15 червня 2018 року у Стокгольмі відбулись «Дні України 2018» (Ukrainadagarna 2018), організовані Шведською ініціативою за демократію та права людини. Головною темою заходу був стан прав людини в окупованому Криму.

До української делегації, запрошеної до Швеції, також увійшла представниця Української Гельсінської спілки з прав людини, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Анастасія Мартиновська.

З мікрофоном – Анастасія Мартиновська (УГСПЛ)

Захід відбувся вже втретє: участь у ньому надає можливість не лише наголосити на проблемах, які існують в Україні, але й продемонструвати здобутки, що було досягнуто за рік.

У панельній дискусії 13 червня зі сторони України взяли участь народний депутат Мустафа Найем, генеральний секретар незалежного антикорупційного комітету Олена Трегуб, правозахисниця Надія Волкова, дослідник Володимир Венгер (Києво-Могилянська академія), директор фундації Dejure Михайло Жернаков, голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник та представниця УГСПЛ Анастасія Мартиновська. Зі шведської сторони виступили колишній лідер патрульного підрозділу Спеціальної місії ОБСЄ в Україні Томас Севен та начальник відділу Східної Європи та Центральної Азії в Міністерстві іноземних справ Швеції Андреас фон Беккерт.

Дискусія стосувалася таких тем, як антикорупційна реформа, ситуація з правами людини в умовах збройного конфлікту та на окупованих територіях, військова ситуація та політика безпеки, підтримка правозахисних організацій в Україні.

Представниця УГСПЛ також брала участь у неофіційному спілкуванні зі шведськими представниками в перервах між панельними дискусіями. Особливу зацікавленість викликали питання, пов’язані із захистом прав внутрішньо переміщених осіб, а також ситуацією посилення мілітаризації кримського півострова з боку окупаційної влади Російської Федерації.

Делегація зустрілась і з українською діаспорою у Швеції. Її представники отримали відповіді на хвилюючі питання щодо ситуації в Україні, зокрема з правами людини на тимчасово окупованих територіях.

14 червня українська делегація відвідала Міністерство іноземних справ Швеції. Представників міністерства особливо цікавили питання, пов’язані з антикорупційною реформою, майбутніми виборами, а також ситуація з правами людини на окупованій території. Анастасія Мартиновська акцентувала увагу на ситуації з порушенням прав внутрішньо переміщених осіб (включаючи, неможливість голосувати на місцевих виборах, труднощі із доступом до банківських послуг, а також отриманням соціальних виплат). Були висвітлені проблеми, пов’язані з політичними в’язнями та відсутністю необхідної підтримки з боку української влади. Представниця УГСПЛ згадала також і про проблеми, пов’язані з переміщенням цивільного населення Криму на територію Російської Федерації. Серед іншого, одним із питань, існуючих в цьому контексті, є відсутність урегульованого статусу для осіб, які відбули покарання на території РФ. Анастасія Мартиновська наголосила на роботі, яка впроваджується УГСПЛ у цьому питанні, та, на жаль, відсутності наразі достатньої підтримки з боку українського уряду.

Ввечері того ж дня відбулася відкрита дискусія на тему дотримання прав людини та перегляд документального фільму «Процес» про справу політичного в’язня Олега Сенцова. Спікерками дискусії були Ольга Скрипник та Анастасія Мартиновська. Представниця Спілки підняла питання про застосування тортур до політичних в’язнів з боку Російської Федерації. Також було висвітлено питання виселення місцевого населення та колонізації півострову, що значним чином впливає на демографічну ситуацію на території Криму і може мати потужний вплив на майбутні вибори у регіоні та бути використано з метою політичних маніпуляцій з боку Російської Федерації. Ще одним питанням, яке висвітлила представниця УГСПЛ, було нав’язане кримчанам громадянство РФ.

На заході були поширені інфографіка щодо кримських політичних в’язнів та аналітичні доповіді «Крим без правил», які стосувалися питань інформаційної окупації, свободи пересування та вибору місця проживання та питань нав’язаного громадянства .

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: