Публікація

Представники Центру документування УГСПЛ вшанували жертв Голокосту на Хмельниччині

Українська Гельсінська спілка з прав людини взяла участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Пам’ять про голокост: український та регіональний вимір». Захід було присвячено міжнародно-правових наслідків Голокосту для України.

Захід провдився для освітян 13-16 листопада у Хмельницькому. Його організували Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» під керівництвом І. Я. Щупака за підтримки Голландського єврейського гуманітарного фонду» Dutch Fund» та Конференції з матеріальних вимог євреїв до Німеччини «Claims Conference». Українську Гельсінську спілку з прав людини на заході представляв аналітик Центру документування Валерій Снегірьов.

Також у заході взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», українських та міжнародних неурядових організацій, та інші.

Під час роботи семінару були обговорені питання геноцидів 20-го сторіччя, регіональних особливостей Голокосту та Голодомору в Україні, процесу імплементації окремих положень міжнародних договорів до національного законодавства.

IMG_20171115_103803[1]
Зправа – Валерій Снегірьов

Валерій Снегірьов розповів про роботу Центру документування воєнних злочинів та порушень прав людини на сході України. «Центр документування УГСПЛ вважає першочерговим завдання ідентифікувати кожного поіменно — це наш громадянський обов’язок, який нагадуватиме наступним поколінням про жахи війни, що стане гарантією, щоб не повторилися такі події у майбутньому», — зауважив аналітик. 

Також Валерій Снегірьов розповів про концепцію правосуддя перехідного періоду або транзитивного правосуддя (Transitional justice) та його основні принципи: вшанування пам’яті як перший крок до примирення, встановлення істини – розповідь правди, та у підсумку – сатисфакція у вигляді реституцій, репарацій, компенсацій за моральні й матеріальні збитки, увічнення пам’яті полеглих. 

Учасники семінару вшанували пам’ять жертв Голокосту в Хмельницькому та Старокостянтинові. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: