Публікація

Представник ОБСЄ з свободи ЗМІ різко критикує погіршення стану свободи вираження поглядів в регіоні ОБСЄ

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Фрейм Дув засудив різке погіршення свободи медіа в багатьох країнах-членах ОБСЄ. Це стане головною тезою його фінального звіту, переданого до Постійної Ради ОБСЄ перед тим, які він залишить свою посаду цього місяця.

„Відкритість нових свободних ЗМІ в середині 90-х в деяких країнах була заміщена нервозністю, самоцензурою та постійним страхом переслідувань”, сказав він, – „в результаті зміни пріоритетів серед країн-членів ОБСЄ, громадянські свободи, включаючи свободу вираження, були переміщені у другий ряд інтересів, перед якими, як вони вірили, з’явилися більш істотні проблеми.”

Пан Дув надіслав свій офіційний звіт до Постійної Ради ОБСЄ, головному органу ОБСЄ щодо прийняття рішень. Звіт ґрунтується на даних, які він отримав за два трирічних терміни його перебування на посаді першого спостерігача ОБСЄ з медіа. Він був призначений на цю посаду в 1997 році на шостій зустрічі Ради Міністрів в Копенгагені.

Впродовж свого перебування на цій посаді, пан Дув, який є також вагомим німецьким політиком, видавцем та правозахисником, відвідав майже всі 55 країн-членів ОБСЄ та видав сотні звітів та заяв.

Шість років назад, він зробив заяву, що на його думку свобода медіа існує майже в усіх країнах-членах ОБСЄ. „Ми не могли передбачити, що у наступні шість років ситуація зміниться і далеко не в кращу сторону”, – сказав пан Дув.

„Організація, що гордиться тим, що вона є гарантом демократії, змінила свою політику в 2003 році більше в сторону забезпечення всесвітньої безпеки, ніж протистояння з погіршенням стану прав людини. В час, коли я залишаю свою посаду, факти засвідчують, що в деяких країнах-членах ОБСЄ ситуація зі свободою ЗМІ є навіть більш проблематичною, ніж коли я був обраний на свою посаду в 1997 році”, – сказав пан Дув.

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ також оголосив про створення Правничого Фонду Захисту імені Вероніки Гуерін, який буде надавати підтримку журналістам, яких переслідують в країнах-членах ОБСЄ. Фонд так названо на честь ірландської журналістки, яка проводила власні розслідування, розкрила організоване злочинне угрупування Ireland’s Sunday Independent і була вбита в червні 1996 року.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: