Публікація

Представлення доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні 2009-2010»

24 лютого 2011 року в інформаційному агентстві «Українські новини» відбулась прес-конференція, присвячена представленню доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2009-2010». У складенні доповіді взяли участь понад 40 правозахисних організацій з усіх регіонів України. Документ містить в собі 26 розділів.

24 лютого 2011 року в інформаційному агентстві «Українські новини» відбулась прес-конференція, присвячена представленню доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2009-2010». У складенні доповіді взяли участь понад 40 правозахисних організацій з усіх регіонів України. Документ містить в собі 26 розділів.

Успадковані від попередньої влади проблеми погіршились

Після виборів нові Президент та уряд успадкували системні проблеми в царині прав людини: масові та брутальні порушення права на справедливий суд, на захист від катувань та інших видів незаконного насильства, незаконні затримання, бідність значної частини населення країни, дискримінацію вразливих груп та інші. Дії органів влади протягом 2010 року свідчать не про наміри змінити ситуацію на краще, а про згортання навіть тих позитивних процесів, що були, і появу нових тенденцій щодо порушень прав людини і проявів неповаги до них.

Правозахисники констатують, що майже ніякої реакції органів влади та місцевого самоврядування на звернення громадськості, протести проти незаконних дій, заяви про порушення прав людини немає. Вона просто їх ігнорує.

Водночас протестна активність наростає. За перші 6 місяців 2010 року кількість мирних зібрань приблизно на 30% перевищує їхню кількість за весь 2009 рік. У другій половині 2010 року їх вочевидь було значно більше, ніж в першій. Тому керівництво держави мусить усвідомити, що силовий тиск на суспільство тільки призведе до більш гострих конфліктів. Проте, влада, навпаки, у другій половині 2010 року вдалася до відвертих політичних переслідувань.

На думку правозахисників, до політичних переслідувань відносяться кримінальні справи проти учасників підприємницького Майдану, членів «Тризубу» та ВО «Свобода», колишніх високопосадовців — Юрія Луценка та Євгена Корнійчука.

Практично всіх громадських активістів, хто отримав адміністративні покарання за статтями 185 та/або 185-1 КУпАП (порушення порядку організації мирного зібрання) після проведення мирного зібрання, можна апріорі вважати жертвами політичних переслідувань!

Свобода мирних зібрань (ст. 166 Доповіді)

Порушення свободи мирних зібрань у 2010 році були значно більшими, ніж за 2005-2009 роки разом. Так, Міністр внутрішніх справ заявив, що для мирних зібрань треба виділити «яке-небудь велике поле на околиці Києва, де ніхто нікому не заважає». Працівники ДАЇ перешкоджали мешканцям багатьох областей доїхати до Києва на мітинг опозиції 11 травня. Автоперевізників пообіцяли залишити без ліцензії, якщо вони привезуть людей на мітинг. Жоден з національних каналів, окрім СТБ, про це не повідомляв.

 

Свобода слова (ст. 156 Доповіді)

Як українські так і міжнародні експерти відзначають, що в країні помітно погіршилась ситуація зі свободою вираження поглядів. Було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручення соціально-важливої інформації, маніпуляцій у новинах, поширення політичного провладного замовлення, опозиція мала менше доступу до ефіру.

Переслідування (ст. 82 Доповіді)

Спостерігалися переслідування та насильство проти журналістів, профспілкових та громадських активістів, правозахисників. Винних у скоєнні правопорушень не було притягнуто до відповідальності.

Право на справедливий суд (ст. 96 Доповіді)

Після ухвалення Закону «Про судоустрій та статус суддів» громадяни отримали швидке, але несправедливе правосуддя від залежних суддів. Для забезпечення справедливого судочинства та справжньої незалежності суддів необхідно переробити прийнятий  Закон.

МВС та права людини (ст. 16 Доповіді)

Протягом 2010 року порушень прав людини з боку МВС було значно більше, ніж в 2009 році. Почастішали повідомлення  про катування та інші форми незаконного насильства, які застосовуються в органах внутрішніх справ, іноді з летальним результатом. Згідно з моніторингом, проведеним Харківським інститутом соціальних досліджень і Харківською правозахисною групою. Оціночна кількість постраждалих в 2010 році від незаконного насильства в міліції склало 780-790 тисяч (у 2009 році – 604 тис.).

Необхідно зазначити і про порушення прав самих міліціонерів, які повністю залежні від керівництва і часто змушені працювати по 10-14 годин без відшкодування, отримуючи невелику зарплатню. В багатьох районних управліннях МВС немає навіть туалетів.

 

Доповідь «Права людини в Україні» є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: