Публікація

Правозахисники застерігають: швидкі гроші можуть перетворитися на великі проблеми

В умовах карантину, коли тисячі українців лишилися без роботи, кількість контор, які видають швидкі кредити, збільшується в геометричній прогресії. Вони обіцяють оформити позику всього за 20 хвилин без застави. Спокуслива пропозиція ризикує перетворитися на психологічний терор та обернутися тяжкими наслідками для позичальника. Про це учора, 12 травня, у прес-центрі Телеканалу «Відкритий» говорили юристка дніпровської громадської приймальні УГСПЛ, яка існує на базу ГО “Правозахисна група “СІЧ” Віталія Серебрянська та керівниця Центру психічного здоров’я та травматерапії “Форпост HELP” Yulia Gonchar.

Олексій з Дніпра став жертвою колекторів, які ледве не довели його до нервового зриву. Ім’я чоловіка на його прохання ми змінили. Олексій потрапив до лікарні минулої осені та шукав можливості позичити гроші. А, оскільки лишився без роботи, то у банку йому відмовили. Єдиним для себе виходом він бачив  швидку позику. Взяв у борг 10 тисяч гривень та планував повернути за місяць. Однак через хворобу виплати почав затримувати.

«Вони дзвонили мені о 6 ранку та о 12 ночі. Спершу погрожували передати справу до суду, а потім вислали на вайбер моє фото і сказали, що влаштують «веселе життя». Я знав, що вони мають на увазі: одного разу вони розмістили фото боржника у фейсбуці і написали, що він розшукується за зґвалтування неповнолітньої дівчини…», – розповів юристам Олексій.

Олексію погрожували прийти додому, розшукати рідних. Залякували  кримінальною справою і навіть фізичною розправою. Через постійні погрози у чоловіка почалися панічні атаки. Він приносив до фінансової установи невеликі суми, але кредит майже не зменшувався, адже росли відсотки та пеня. Врешті, влаштувавшись на роботу, Олексій повернув увесь борг, але замість 10 тисяч віддав уже 26 тис. гривень. Той період у своєму житті він згадує як страшний сон.

«Я був на межі нервового зриву. Нікому не раджу з ними зв’язуватися. Майже все, що заробляв – я їм приносив. Погасив кредит ще взимку, але вони продовжують телефонувати з різних номерів (особливо на свята) і вмовляють взяти новий кредит. За час карантину мені телефонували разів 15, бо розуміють, що людям зараз потрібні гроші», – застерігає Олексій.

Катерина з Правозахисної Групи «Січ» навідалася до однієї з таких установ. Їй пояснили: для отримання кредиту потрібен оригінал паспорту та ідентифікаційний номер, постійна трудова зайнятість і вік позичальника не старший 60-ти років.

Однак навіть відсутність роботи – не перепона для швидких кредиторів. Як пояснила адміністраторка: у вас все одно є певне джерело доходів: родина, друзі, якась зайнятість… Тобто від самого початку такі контори розраховують на поручителів, які одразу опиняються в зоні ризику.

Трохи математики: якщо ви берете у борг 5000 грн., то через 7 днів доведеться віддати 5700, а  через 10 днів – 6400 грн. Якщо не можете віддати за 7 чи за 10 днів, то за кожен день ви сплачуєте 2% від тіла кредиту та суми процентів за користування. Плюс пеню за кожен пропущений день виплати.

Катерині пояснили, що на період карантину вони не нараховують штрафні санкції.  Зате увесь борг з нарахованими відсотками та тілом кредиту доведеться сплатити уже в перший день після закінчення карантину ….

Зробити фото у кредиторській конторі нашій колезі не дозволили, так само не показали зразок договору.

Методи роботи таких установ, на думку психологів, порушують усі етичні та правові норми. Серед арсеналу колекторів: залякування, погрози, шантаж, психологічний тиск на боржників та їхнє оточення.

«Якою є психологічна мета колекторів? Людина має відчути себе винною за те, що наражає на небезпеку себе та рідних. Коли людина відчуває провину, сором та страх за власне життя, вона піддається паніці, стає вразливою і керованою. Недоброчесні підприємці цим і користуються. Страх спонукає на будь-які дії, аби лишень залишитися «на світлій стороні», в першу чергу, для себе та припинити це пекло», – коментує Юлія Гончар, керівниця Центру психічного здоров’я та травматерапії «Форпост HELP».

Тож, головний прийом колекторів – психологічний тиск, однак з юридичної точки зору будь-яке примусове стягнення заборгованості можливе лише на підставі рішення суду, яке набрало законної сили.

«У правовому полі все, що можуть зробити колектори, – це звернутися до суду з вимогою стягнення боргу. Лише після суду звертатися до Державної виконавчої служби. Однак на практиці перспектива виграти суд невелика, тому вони вдаються до агресивних психологічних прийомів, що без сумніву є протиправним», – вважає юристка ГО «Правозахисна група «СІЧ» Віталія Серебрянська.

Віталія Серебрянська, юристка ГО «Правозахисна група «СІЧ»

Правозахисники радять записувати усі телефонні розмови та зберігати смс з погрозами як докази у суді. Також у разі відвертих погроз варто написати заяву до поліції про відкриття кримінального провадження за статтею Кримінального кодексу України – ст.182 (порушення недоторканності приватного життя), ст. 189 (вимагання), ст. 190 (шахрайство), ст. 355 (примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань).

Також юристка Віталія Серебрянська радить завжди питати прізвище, ім’я та по-батькові особи, яка телефонує, її посаду. Адже притягнути до відповідальності можна лише фізичних, а не юридичних осіб, якими в даному випадку є фінансові установи. Не виключено, що саме вони й вимагають борги, не звертаючись до послуг посередників. Також юристка радить позичальникам вимагати від колекторів претензії виключно у письмовій формі, надавати договори, які підтверджують заборгованість та детальний письмовий розрахунок суми боргу і штрафних санкцій.

Правозахисники радять бути вкрай обережними з подібними фінансовими структурами, уважно читати умови догорів  та розуміти: лише один раз потрапивши у поле зору «швидких» кредиторів, ви опиняєтеся під загрозою постійного психологічного пресингу.

За матеріалом Ольги Волинської, Правозахисна група «Січ»

Прес-конференція відбулася завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: