Публікація

Правозахисники УГСПЛ взяли участь у Мандрівному Docudays UA на Львівщині

З 01 до 12 грудня у Львові відбувається Мандрівний Docudays UA. У рамках XVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини відбувся показ та обговорення фільміу “Bellingcat: Правда в світі постправди” режисера Ганса Пула.

Фото: Tania Dzapharova

Гостем дискусії став координатор Центру документування воєнних злочинів та порушень прав людини у збройному конфлікті УГСПЛ Олексій Біда. Правозахисник розповідав про свій досвід та досвід колег щодо збирання доказів воєнних злочинів на окупованих територіях України та підготовки подань до Міжнародного кримінального суду.

«Найбільша перепона у документуванні злочинів – це недовіра свідка. Людина пережила травмуючі події, тому варто на це звертати увагу. У першу чергу ми працюємо з острахом. Більш за все нас лякає невідомість. Тому перша частина бесіди це роз’яснення хто ми, що робимо, навіщо і як буде відбуватися інтерв’ю», – розповів Олексій Біда.

Також під час післяпрезентаційної дискусії обговорили і перспективи та перешкоди в розгляді таких справ міжнародними органами.

«Важливо розуміти, що Міжнародний кримінальний суд – невеличкий, якщо порівнювати з українськими, тому до уваги будуть прийняті лише найважчі злочини згідно Міжнародного гуманітарного права, а до відповідальності будуть притягнуті лише ті, хто стояв на вершині ієрархії підлеглості. Їх можна буде порахувати на пальцях однієї руки», – констатував Олексій Біда.

Учасники та організатори дискусії подіякували Олексію Біді за участь у дискусії та великий вклад у закладенні механізмів для подальшого притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

Парнерами показу фільму виступили: Музей Гідності у ЛьвовіЛьвівський обласний молодіжний центрЛьвівський місцевий центр з надання БВПД.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: