Публікація

Правозахисники окреслили для парламенту план дій у сфері захисту прав людини

07 листопада у Верховній Раді відбувся круглий стіл «Правозахисний план дій для парламенту», у рамках якого неурядові організації артикулювали ключові виклики у сфері прав людини та представили можливі механізми для їх вирішення на законодавчому рівні. Участь у заході взяли виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко та керівник Програми USAID «Права людини в дії» Тарас Цимбрівський.


Серед присутніх голови та заступники голів комітетів ВРУ – з питань правової політики, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, міста Севастополь, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Виконавчий директор УГСПЛ зробив огляд ключових викликів у галузі прав людини і закликав до пошуку ефективних механізмів їх вирішення. Зокрема, Олександр Павліченко зазначив, що найбільшим викликом для України був і залишається збройний конфлікт і, звичайно, окупація Криму.

«Права ВПО і інших людей, які стали жертвами збройного конфлікту досі не забезпечені належним чином. Великою червоною рискою проходить дискримінація – нерівний доступ до інших прав у зв’язку такими статусами. Це стосується і пенсійного забезпечення, перетину лінії розмежування, забезпечення виборчих прав, інтеграції у спільноту, де вони проживають. Все це так само існує у законодавчих пропозиціях, які ще не ухвалені парламентом», – наголосив Олександр Павліченко.

Керівник програми USAID у своєму виступі наголосив на необхідності ухвалення державної політики у сфері подолання наслідків збройного конфлікту. Ключовим інструментом для цього має слугувати концепція перехідного правосуддя, з фокусом на жертвах збройного конфлікту, реституції їхніх порушених прав. Найближчим часом комісія з питань правової реформи зробить її публічну презентацію.

«Запит з боку суспільства щодо подолання безкарності, у тому числі і реституції порушених прав є надто великим. І власне це мало б стати головним мотиватором для парламенту, для прийняття необхідних рішень. Не лише в частині перехідного правосуддя, але й також додаткових нормативно-правових актів, які будуть розвивати ці засади. Законопроект щодо подолання наслідків збройного конфлікту, швидше за все, буде рамковим документом, але він відкриє шлях для синхронізації попередніх дій і артикуляції наступних, які потрібно вжити додатково», – акцентував Тарас Цимбрівський.

Також керівник програми USAID «Права людини в дії» додав: критично важливим залишається також питання щодо гармонізації кримінального законодавства з міжнародним правом, в частині злочинів проти людяності, воєнних злочинів та питань амністії (законопроект 0892, раніше він мав № 9438).

Відеозапис круглого столу можна переглянути ТУТ.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: