Публікація

Правозахисниця УГСПЛ Дар’я Свиридова отримала Національну правозахисну премію 2018 року

Правозахисниця Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Дар’я Свиридова отримала Національну правозахисну премію за особливий внесок у правозахисну сферу протягом 2018 року. 

Правозахисний порядок денний у 2018 оголосив лауреатка Правозахисної національної премії утретє. Її вручили очільники громадських організації, які входять до Платформи прав людини, – директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко, очільниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук та голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

“Я хочу розповісти ситуацію, що яка найкраще характеризує лауреатку. Вона досі не знає, що отримає премію. Коли мої колеги зателефонували і попросили її прийти на Правозахисну НеКонференцію на конкретну годину, то вона запитала: “Потрібна допомога?”. На що мої колеги відповіли: “Так, дуже потрібна. Приходь, будь ласка!”, – розповіла Олександра Матвійчук перед оголошенням імені лауреатки.

“Премія лише частково відзначає її здобутки та постійну її роботу із журналістами, які відвідують Крим та заручниками в окупованому Криму, включно із останніми заручниками, захопленими в Азовському морі. Це видима та невидима робота – подання до Міжнародного кримінального суду, юридичний супровід багатьох справ. Даша є натхненницею елітного курсу для суддів та адвокатів з питань дотримання прав людини. А третій компонент її роботи – Національний превентивний механізм, в якому вона є моніторкою”, – розповів Олександр Павліченко.

У своєму виступі Дар’я Свиридова побажала правозахисній спільності бути почутими та бути відкритими країні та світу. Разом з тим вони побажала зберегти себе та команди людей, з якими правозахисні організації працюють, у нелегкі часи.

“Я відчуваю, що нам важливо зберегтись, зберегти людей, яких ми захищаємо і з людьми, з якими ми працюємо”, – сказала вона.

Нагадаємо, 2017 року Національну правозахисну премію отримали правозахисниця, яка працює із дітьми у зоні конфлікту на Донбасі, Олена Розвадовська та журналістка і співкоординаторка Медійна ініціатива за права людини Марія Томак. У 2016-му – луганський активіст Геннадій Щербак за створення бази даних про порушення прав людини в умовах конфлікту на Донбасі.

Дар’я Свиридова з 2008 року займалась просвітництвом у сфері прав людини у Ялті (Автономна Республіка Крим) та в усьому півострові.

У 2012 році вона почала працювати координаторкою Освітніх програм УГСПЛ для юристів та адвокатів, що впроваджується у межах програми “Розуміємо права людини”. Окупація Кримсього півострова змусила правозахисницю у 2014 переїхати до Києва, де вона продовжила правозахисну роботу.

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод.

Джерело Центр інформації про права людини

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: