Публікація

Правозахисники зупинили депортацію восьми афганських шукачів притулку

Учора родина Афганістану з восьми осіб, серед яких четверо дітей віком від 3 до 9 років, прилетіли в аеропорт Бориспіль, де заявили представникам української прикордонної служби про те, що вони просять притулку в Україні. Проте, українські прикордонники не прийняли від них заяв і залишили їх в аеропорту в транзитній зоні.

Протягом вчорашнього дня та сьогоднішнього ранку представники УВКБ ООН, яким стало відомо про цей випадок від родича шукачів притулку, який марно намагалися з ними зустрітися. Не допомогло і втручання представників Уповноваженого з прав людини, які також приїхали в аеропорт.

Депортація була намічена на 14 годин.

На початку одинадцятої ранку інформація про цей випадок надійшла в УГСПЛ, а потім Центр правової допомоги жертвам катувань та жорстокого поводження.

Близько 11.30 Центр правової допомоги подав до Європейського суду з прав людини клопотання про застосування тимчасових заходів, грунтуючись на дуже неповній інформації, отриманої від родича цієї сім’ї, що проживає у Великобританії.

Однак 13.20 була отримана інформація, що шукачі притулку були посаджені в літак, який прямував в Об’єднані Арабські Емірати.

А в 13.38 був отриманий факс про застосування тимчасових заходів Судом.

Через 10 хвилин, коли ми вже думали, що запізнилися в черговий раз, була отримана інформація про те, що літак, яким депортує біженців, повертається до Борисполя.

В даний час біженці знаходиться в аеропорту і оформляють заяви до міграційної служби. З ними поруч знаходиться представники УВКБ ООН та Уповноваженого з прав людини. Думаю, що небезпека негайної депортації біженців усунена.

За останньою інформацією пілот повернув літак до Борисполя у відповідь на бурхливі протести афганських біженця.

Від імені Центру правової допомоги жертвам катувань хочу привітати правозахисну спільноту, з цим важливим досягненням. Також хочу подякувати УВКБ ООН, офіс Уповноваженого з прав людини за участь у долі цих людей, а також бюро Уповноваженого в Європейському суді з прав людини за невідкладних заходів щодо виконання вказівки Європейського суду про застосування тимчасових заходів.

З повагою,

голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Аркадій Бущенко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: