Публікація

Правозахисники збирають підписи для ветування Закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації»

Збір підписів для звернення до Президента до кінця дня в середу (12.09)

Щодо застосування вето на Закон України

«Про засади запобігання та протидії дискримінаціїв Україні», р.н. 10468

 

Шановний пане Президенте!

 

Ми, Коаліція з протидії дискримінації в Україні, – об'єднання організацій громадянського суспільства та незалежних експертів, які солідарно працюють в інтересах дискримінованих груп в Україні для досягнення дійсної рівності, у зв’язку  із форсованим процесом ухвалення Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» р.н.10468, звертаємося до Вас із наступним:

1. Ми вітаємо прагнення держави щодо удосконалення законодавства з метою наближення до стандартів Європейського Союзу та, зокрема, прийняття довгоочікуваного базового антидискримінаційного закону, який би створив ефективний механізм захисту від дискримінації для громадян України.

2. Також ми розуміємо, що прийняття даного закону було однією із жорстких вимог з боку Європейського Союзу відповідно до Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), який було одержано українською стороною 22 листопада 2010 року на саміті Україна — ЄС.

3. Водночас, ми вимушені констатувати, що закон містить чимало вад, які можуть звести нанівець усі високі прагнення й ініціативи. Так, наприклад, всупереч загальновизнаним європейським стандартам закон містить невиправдано обмежений перелік антидискримінаційних ознак. Натомість закон не запроваджує створення ефективного механізму захисту від дискримінації та, попри базовий характер, не передбачає внесення змін до інших законодавчих актів України.

4. Ми вважаємо, що таке форсоване ухвалення антидискримінаційного закону, яке призвело до втрати ним належної якості, очевидно мотивоване прагненням найшвидше формально виконати окремі вимоги Європейського Союзу уже протягом цього політичного сезону аби відзвітуватися про виконання  взятих на себе зобов’язань.

5. Ми переконані, що такий формальний підхід є неприйнятним для здійснення ґрунтовного законодавчого процесу та невідповідним цілям і завданням, які стоять перед базовим антидискримінаційним законом. Очевидним є той факт, то як урядовцям, які розробляли законопроект, так і законодавцям, які його приймали, явно забракло часу для якісного вивчення загальновизнаних європейських стандартів у даній сфері та повного врахування всіх обставин соціальної дійсності. Більше того: в гонитві за результатом Міністерством юстиції України було практично знехтувано процедурою належного громадського обговорення, про що була зроблена відповідна публічна заява Коаліції.

6. Окремо повідомляємо, що експерти Коаліції з протидії дискримінації ще весною минулого року підготували пропозиції до антидискримінаційного закону, виходячи з європейських підходів у царині захисту прав людини взагалі та в питаннях протидії дискримінації зокрема, та запропонували їх урядові. Більшість з цих пропозицій, на жаль, не була врахована.

7. Звертаємо Вашу увагу на те, що напередодні нових парламентських виборів репутаційні надбання від прийняття цього акта будуть  повністю знівельовані репутаційними втратами:  організації громадянського суспільства — громадські організації різних спільнот, професійні спілки, релігійні організації, дослідницькі інституції, вже негативно відреагували на ухвалений закон. 

8. Звертаємо Вашу увагу, що наразі триває оцінка цього закону з боку європейських аналітичних інституцій, висновків яких український парламент вочевидь вирішив не чекати. Виходячи з явної недосконалості закону в ухваленій парламентом редакції, закликаємо Вас скористатися правом вето та внести пропозицію про його доопрацювання з урахуванням експертної думки вітчизняних і зарубіжних фахівців.

Коаліція з протидії дискримінації в Україні:

Ви можете додати свій підпис за адресою 

[email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: