Публікація

Правозахисники: закон про переселенців не хочуть ухвалювати політики, яким вигідне суспільне напруження

Прийняття Закону «Про захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» затягується чиновниками навмисно, припускають правозахисники. Адже напередодні виборів низка політиків зацікавлена в рості напруження в суспільстві, що викликано величезною кількістю вимушених переселенців з Криму та зони здійснення АТО.

Тільки за офіційними даними кількість переселенців перевищила 400 тисяч осіб, за даними ж правозахисних організацій, їх щонайменше вдвічі більше.

Правозахисні організації України попереджають народних депутатів та керівників міністерств, які всіляко гальмують процес законодавчого врегулювання статусу внутрішньо переміщених осіб в Україні про їх персональну відповідальність за настання гуманітарної катастрофи.

Не важко переконатися, що в затягуванні ухвалення закону можуть бути зацікавлені Мінфін, Мінсоцполітики та Міграціна служба. Адже це потребуватиме здобуття додаткових і значних ресурсів у збіднілій казні. Проте, вже за кілька тижнів сотні тисяч українців – втікачів від окупації та жахіть військових дій, серед яких майже половина дітей та непрацездатних осіб, опиняться в умовах холоду та антисанітарії, викликаної наближенням зими.

Вже зараз люди змушені жити в неопалюваних приміщеннях, які не придатні для проживання холодної пори року.

Зважаючи на велику скупченість людей у місцях компактного проживання та відсутність належної медичної допомоги, уникнути масових захворювань у зимовий період навряд чи вдасться.

Перед переселенцями постає питання: як прокормити себе та дітей, у що їх одіти та як забезпечити належний процес навчання? Масове безробіття у поєднанні з відсутністю вирішення питання працевлаштування на законодавчому рівні та питання адресної допомоги породжують соціальне напруження у середовищі переселенців і важко собі уявити, що може статись, коли це напруження виллється назовні.

Звичайно, тільки прийняття закону не вирішить всіх цих проблем. Але, як зазначає Директорат з прав людини Ради Європи, невідкладне прийняття законопроекту, створює для цього міцну основу.

Чи буде вирішене питання переселенців 20 жовтня, на яке заплановано позачергове засідання Верховної Ради, залежить від політичної волі Президента та парламенту. На їх рішення чекають сотні тисяч українців.

Адже саме від них залежить чи станеться в Україні гуманітарна катастрофа. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: