Публікація

Правозахисники закликають до припинення порушень прав католиків у Севастополі

Севастопольська правозахисна група звернулася з відкритим листом з вимогою до місцевої влади припинити порушення прав католиків у Севастополі та вжити заходів до повернення належної їм культової споруди.

Звернення

Севастопольської правозахисної групи

До всіх людей світу та

правозахисних організацій

Ми, члени Севастопольської правозахисної групи, відкрито звертаємося до всіх людей доброї волі, до правозахисних організацій і заявляємо про те, що:

У Севастополі вже протягом декількох років не вирішується питання про повернення римо-католицькій громаді Святого Климента будівлі костелу по вулиці Шмідта 1, в якому в теперішній час розташований кінотеатр „Дружба”. Це відбувається, не зважаючи на численні звернення віруючих католиків, Севастопольської міської державної адміністрації, духовних керівників церков інших конфесій з проханням про передачу костьолу католикам.

Україна проголосила курс на відновлення всіх прав віруючих, що були розтоптані в часи існування тоталітарної країни. При вступі до Ради Європи нашою країною було прийнято зобов’язання вирішити питання повернення всього майна, що було відібрано раніше у церковних організацій.

У місті Севастополі повернуті храми віруючим, що сповідують православ’я, іслам. Проте віруючим католикам відкрито і постійно відмовляють у відновленні їхніх прав і поверненні костьолу.

Севастополь є чи не єдиним містом в Україні, де демонстративно з боку влади проявляється дискримінація за релігійною ознакою.

За дозволом влади міста в святині – їхньому храмі, в його алтарній частині, відкритий та постійно працює платний громадський туалет. У самому приміщенні храму, що переобладнано в кінотеатр, демонструються низькоякісні фільми (еротика та бойовики), встановлені ігрові автомати. Таким чином, храм божий перетворений на будинок розваг.

Місто сьогодні готується до проведення публічних заходів, що присвячені 150-річчю Кримської війни. Колись місто було свідком слави людей різного віросповідання та було символом стійкості та мужності солдата. Багато католиків віддали своє життя, захищаючи Севастополь.

Сьогодні Севастополь є свідком вибіркового підходу влади до відновлення прав віруючих одних конфесій та їх нього грубого порушення по відношенню до інших, а саме громадян, які сповідують католицизм.

Звертаючись до людей доброї волі ми просимо приєднатися до наших вимог щодо негайного припинення порушень прав католиків у місті Севастополі. Ми вимагаємо повернути віруючим їхній костел. Ми знову вимагаємо негайно припинити роботу громадського туалету в алтарі храму. Ми вимагаємо дотримання прав людини незалежно від їхньої релігійної належності та релігійних переконань.

Барташ В.М.

Боєчко И.

Вілкова О.В.

Витвицький Д.А.

Гринюк И.В.

Ткач И.Ф.

Сулейманов Т.С.

Довідка: Храм св. Климента було збудовано 1911 р. коштами, що були зібрані католиками усієї Російської імперії. У 1936 р. храм було експропрійовано „совєцьким” режимом та перетворено на туалет та кінотеатр.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: