Публікація

Правозахисники: «Якщо Омбудсман буде обраний у нелегітимний спосіб, він не матиме довіри від міжнародних інституцій, правозахисників і суспільства загалом»

На цьому наголосили представники правозахисних організацій під час прес-конференції «Прозоре обрання Уповноваженого ВРУ з прав людини: місія нездійсненна?», яка відбулась сьогодні в інформаційному агентстві «Главком».

Олександра Романцова, Олександр Павліченко та Оксана Покальчук
Олександра Романцова (ЦГС), Олександр Павліченко (УГСПЛ та Оксана Покальчук (Amnesty International)

«Національна інституція з прав людини, тобто Уповноважений, керується міжнародними стандартами, так званими «паризькими принципами», які вимагають, щоб Омбудсман був незалежним органом, який реагує на неправомірні дії держави або її представників щодо прав людини. Це критичний момент, тому що процедура, яка відбувається зараз, викликає у нас занепокоєння. Йдеться, перш за все, про дві головні проблеми. Перша – формально ця процедура мала відбутися 6 червня минулого року, голосування не відбулося, тому все, що відбувається після цієї дати, вважається нелегітимним. Друга – законодавча колізія. Є окремий закон, яким визначаються засади діяльності Уповноваженого. Він передбачає таємну процедуру голосування під час обрання Уповноваженого. Проте минулого року було прийнято закон про регламент Верховної Ради, яким з порушенням процедури і регламенту, було ухвалено відкрите голосування за Омбудсмана», – розповіла присутнім заступниця голови правління Центру Громадянських свобод Олександра Романцова.

Крім того, за словами правозахисниці, є проблема з висуванням кандидатур на посаду Уповноваженого. Політичний торг, який ми наразі спостерігаємо, знову порушує принципи незалежності діяльності національної інституції з прав людини.

Олександра Романцова презентувала присутнім звернення коаліції правозахисних організацій, що працюють у сфері захисту прав людини, «Правозахисний порядок денний» до Верховної Ради України щодо процедури обрання Уповноваженого з прав людини.

Звернення Правозахисного порядку денного щодо процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У ньому, зокрема, наголошується, що процедура висунення кандидатів, яка почалася після 28 квітня 2017 року, має бути зупинена та розпочата нова. Трьом раніше висунутим кандидатам пропонується зняти свої кандидатури та не брати участі у процесі, який призведе до вибору нелегітимного Уповноваженого з прав людини. Верховній Раді України рекомендовано зупинити поточну процедуру обрання Уповноваженого з прав людини й офіційно повідомити про це, а також чітко визначити процедуру обрання, для чого проголосувати законопроект 7018-1: «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини), який усуває колізію у законодавстві та повертає процедуру обрання Уповноваженого таємним голосуванням.

«Вкотре наголошуємо на неприпустимості політизації інституції Уповноваженого та засуджуємо будь-які політичні домовленості щодо призначення «потрібного» кандидата. Необхідно розпочати новий процес висунення кандидатів та обрання Уповноваженого з прав людини: оголосити про висунення кандидатів, часові проміжки – а також передбачити включення до процедури відбору кандидатів співбесіду з комісією з представниками громадянського суспільства та правозахисної спільноти», – йдеться у заяві Правозахисного порядку денного.

Правозахисники також повідомили, що за результатами загальнонаціонального дослідження «Права людини в Україні» на сьогоднішній день Офіс Уповноваженого – це державна інституція, яка користується найбільшою довірою з боку громадян.

«Ми знаємо, яку важливу роль на сьогодні відіграє Уповноважений у питанні переміщення осіб, які перебувають у місцях несвободи на Сході України і АР Крим, знаємо про результати реалізації функцій національного превентивного механізму, доступу до публічної інформації, захисту прав внутрішньо переміщених осіб та інші. Тож нам важливо не втратити цей високий стандарт забезпечення прав людини, який напрацьований на сьогодні чинним Омбудсманом і колективом Офісу Уповноваженого», – переконаний виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Про те, що прозорий виборчий процес обрання Омбудсмана відіграє позитивну роль для міжнародного іміджу України зазначила виконавча директорка Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

«Серйозні міжнародні організації, зокрема Рада Європи, Моніторингова Місія ООН в Україні, Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ, Freedom House, Amnesty International, Європейська мережа національних інституцій з прав людини вже висловили своє занепокоєння цією ситуацією і просили її виправити й повернути у законне поле. Ситуація, що відбувається довкола обрання Омбудсмана, сильно впливає на імідж України, як країни, що прагне до демократичних змін і європейських стандартів», – зазначила Оксана Покальчук.

Джерело – сторінка Уповноваженого ВРУ з прав людини у Фейсбуці

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: