Публікація

Правозахисники визначили найбрутальніших ворогів прав людини в Україні та вручили їм будяки

10 грудня в Міжнародний День прав людини в приміщенні Інформаційного агентства УНІАН відбулась прес-конференція Української Гельсінської спілки з прав людини. Її головною темою стало оприлюднення лауреатів Антипремії УГСПЛ «Будяк року – 2008».

Антипремія УГСПЛ «Будяк року» була заснована у 2006 році з метою привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року, та стимулювати суспільну дискусію щодо небезпечних для прав людини тенденцій у країні.

Голова конкурсної комісії Вячеслав Якубенко зазначив, що висування на Антипремію міг здійснити будь-який громадянин чи юридична особа, за винятком органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій.

Цього року правозахисники визначали найбільших ворогів з 14 номінантів. Заявки були перевірені та обговорені конкурсною комісією.

Слід підкреслити, що усі подані заявки зачіпають серйозні проблеми дотримання прав людини в країні, але ступінь серйозності та обґрунтованості порушень різна. Тому не варто оцінювати, що якщо хтось не став лауреатом, то ми не вважаємо, що в цій ситуації відсутнє брутальне порушення прав людини.

Лауреатами Антипремії «Будяк року 2008» стали:

1. Генеральний прокурор України Олександр Медведько «За найбільш грубе порушення прав людини» – за екстрадицію до Російської Федерації особи, якій було надано статус біженця, не зважаючи на закон, котрий це забороняє, та відповідні рішення українських судів.

2. Президент України та фракція БЮТ у Верховній Раді України в номінації «За політичне втручання у здійснення правосуддя» – за відповідно тиск на суддів і суди шляхом ліквідації Окружного адміністративного суду м. Києва, незаконного звільнення судді та блокування різними способами роботи Київського апеляційного адміністративного суду. Така діяльність серйозно підриває довіру громадян до об’єктивності і незалежності судів, як механізму захисту прав людини.

3. Міністерство охорони здоров’я України в номінації «Найбільш інформаційно закритий орган влади» – за систематичну відсутність відповідей на інформаційні запити, систематичні необґрунтовані відмови у наданні інформації та незаконне засекречення переліку відомостей, віднесених МОЗ до конфіденційної інформації. За результатами дослідження МОЗ виявився органом влади, який найгірше серед 84 центральних органів влади відповідав на інформаційні запити.

4. Народний депутат України Геннадій Москаль в номінаціях "За найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини" та "За заклики до порушення прав біженців і шукачів притулку, розпалювання ворожнечі (мова ворожнечі)" – за спроби істотно обмежити на законодавчому рівні свободу совісті та релігії, свободу вираження поглядів, приватність особи, а також за пропагування нетолерантного ставлення до іноземців.

5. Луганська міська рада в номінації «Найбільш інформаційно закритий орган місцевого самоврядування» – за практично одностайне ігнорування депутатами міської ради інформаційних запитів, а також відсутність доступу до проектів чи вже прийнятих рішень ради та не публікування їх на сторінці ради в Інтернеті (http://gorod.lugansk.ua/).

Додаткова інформація про усіх номінованих і лауреатів доступна на сайті УГСПЛ: http://helsinki.org.ua/index.php?r=a1b14

Марина Говорухіна

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: