Публікація

Правозахисники: Вирок Юрія Луценка – це черговий крок до руйнування верховенства права в Україні (йде збір підписів)

27 лютого 2012 Печерський районний суд Києва виніс обвинувальний вирок колишньому міністрові внутрішніх Україна Юрію Луценко, засудивши його до чотирьох років позбавлення волі.

Багатомісячний судовий розгляд за звинуваченням Юрія Луценко продемонстрував ті ж проблеми у дотриманні принципів справедливого судочинства, які були продемонстровані в процесах проти Юлії Тимошенко та інших колишніх високопоставлених чиновників.

Юрій Луценко засуджений за управлінські рішення, які в демократичних правових системах жлдним чином не можуть становити кримінального злочину, і вирок фактично є покаранням без закону, оскільки грунтується на довільному розширенні норм кримінального законодавства.

Ми, правозахисні організації, стурбовані черговим проявом виборчого правосуддя українською владою. Вирок Юрія Луценка – це черговий крок до руйнування верховенства права та незалежності правосуддя в Україні. Цей вирок відкидає Україну на багато кроків назад в її демократичному розвитку та ясно показує наполегливе прагнення української влади перекреслити здобутки українського народу за останні 20 років. Особливу стурбованість викликає те, що країна, в якій відбувається руйнування європейських цінностей, в 2013 році буде головувати в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Ми закликаємо вищі суди Україні відновити довіру до українського правосуддя, скасувавши відверто несправедливий вирок Юрію Луценко, і не дати розвинутися тенденції до довільного тлумачення закону.

Ми закликаємо міжнародне співтовариство дати політичну оцінку спробам української влади зруйнувати незалежність судової системи та зробити можливим використання правосуддя для політичних переслідувань лідерів опозиції і громадських активістів.

Підписатися під зверненням та подивитися повний перелік підписантів можна тут: http://helsinki.org.ua/ru/index.php?id=1330367159

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: