Публікація

Правозахисники вимагають визнати жертв торгівлі людьми потерпілими

У Києві відбулась прес-конференція УГСПЛ та Медійної ініціативи за права людини щодо торгівлі українськими громадянами, організованої російською наркомафією.

Протягом попередніх двох років сотні громадян України потрапили в пастку наркомафії в Російській Федерації та стали жертвами торгівлі людьми. Керівник Адвокаційного центру Української Гельсінської спілки Борис Захаров вважає, що масштаби шахрайства значно більші.

«Через канали у російських СІЗО ми дізналися, що у кожному місті перебуває щонайменше десять українських громадян за цією статтею. Таким чином, ми можемо зробити висновок, що мова йде про величезний розмах цієї схеми, і що в ув’язненні за цією схемою перебуває близько трьох тисяч осіб», — сказав він.

Затримані в Росії українці звинувачуються за двома статтями карного кодексу цієї країни: 228 стаття (Незаконний обіг наркотиків) передбачає покарання до 15 років позбавлення волі, а 210 стаття (Створення злочинної організації) – до 20 років позбавлення волі.

Мати одного з потерпілих Олена Білецька розповіла, що її син вирішив поїхати працювати до Росії, оскільки три місяці не міг знайти роботу. Він пройшов поліграф під Києвом, після чого хлопця відправили до Москви, де забрали та знищили його сім-карту і телефон.

Олена Білецька

«Коли через декілька днів мій син зрозумів, що став жертвою шахраїв, то вирішив повернутися до України, — розповідає Олена Білецька. — Йому відмовили із погрозами. Щойно він купив білет до Києва і повідомив про це своїй дівчині по телефону, одразу ж його затримали російські правоохоронці».

Наразі син Олени Білецької знаходиться у СІЗО. Йому інкримінують приналежність до так званої групи “Химпром”. За її словами, побачення та зустрічі з ним заборонені. Спілкуватися з ним можна тільки через адвоката. Олена Білецька створила закриту Facebook групу “Торговля людьми (потерпевшие)”, де можна обмінятися інформацією.

Мати другого потерпілого Віра Володій каже, що її син вже більше року знаходиться у СІЗО, і вона не може з ним спілкуватися. Вже чотири рази вона отримувала повідомлення про те, що він нібито загинув.

Віра Володій

«В київському метро знову з’явилися рекламні постери цієї злочинної організації, — каже Віра Володій. — Я закликаю всіх не реагувати на них, бо таким чином можна потрапити до пастки».

Координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак каже, що жертви торговців людьми перебувають під контролем Російської Федерації та піддаються дискримінації за національною ознакою: це і специфічне ставлення з боку інших ув’язнених і утримання в карцері без причин.

«Україна має перед цими людьми певні зобов’язання, — вважає Марія Томак. — Ми постійно нагадуємо українським правоохоронцям, щоб вони не забували про цю справу, адже ці люди є потерпілими і мусять бути визнані такими».

Марія Томак

За словами Марії Томак, українські правоохоронці не вважають всіх, засуджених в Росії за 228 статтею потерпілими, оскільки багато з них свідомо вирішили взяти участь у злочині. Але правозахисниця вважає, що в цьому треба ретельно розібратися.

За словами правозахисниці, наразі в Україні є лише два кримінальних провадження за 149 статтею (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) щодо цих подій.

«Жоден з українців, які перебувають у місцях позбавлення волі в Росії, не визнаний потерпілим, через те, що наші правоохоронці потребують для цього присутності цих людей в Україні, — каже Марія Томак. — На нашу думку, це погана відмовка. Існують механізми співпраці між правоохоронцями двох країн і їх потрібно використовувати. Наша ж держава досі не має жодної стратегії щодо повернення цих осіб в Україну. Цим має займатися Міністерство юстиції».

Медійна ініціативи за права людини та Українська Гельсінська спілка з прав людини вимагають, щоб особи, залучені до злочинної схеми шляхом примусу, були визнані потерпілими.

Заступниця Міністра соціальної політики України Наталя Федорович нагадує, що особа, визнана постраждалою від торгівлі людьми потрапляє під дію національних та міжнародних програм захисту. Протягом 2016 року уряду України вдалося повернути на батьківщину 15 наших співгромадян, які постраждали від торгівлі людьми: 8 – з Кувейту, 2 – з Лівану, 2 – з Кіпру, 1 – з Йорданії, 1 – з Малайзії та 1 – з Польщі. За даними Наталі Федорович, на сьогоднішній день у спеціалізованих закладах за кордоном перебуває ще 15 наших громадян, які чекають повернення до України.

Наталя Федорович

«Я закликаю українців бути дуже обачними з приводу працевлаштування у структури, пов’язані із роботою кур’єра, а тим більше — в Росії, — сказала Наталя Федорович, — оскільки через політичну ситуацію Україна фактично не здатна захистити права своїх громадян у даній ситуації».

Наталя Федорович розповіла, що наразі проводиться активна робота поміж Кабміном та Парламентом для вирішення цієї проблеми.

Юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Інна Коваль розповіла, що потрібно робити родичам потерпілих та самим потерпілим, якщо вони стали жертвами торгівлі людьми.

Інна Коваль

  1. Зверніться до Департаменту по боротьбі із торгівлею людьми (01601, Київ, вул. Богомольця, 10. канцелярія: (044) 254-74-30 факс: (044) 254-98-76 e-mail: [email protected]) із повідомленням про злочин. Воно має включати максимально детальний опис всього, що відбувалося з людиною з моменту її від’їзду з України. Особливо треба зазначити: чи був факт введення в оману щодо характеру роботи? Чи намагався постраждалий залишити територію Російської Федерації після того, як дізнався про характер роботи? Чи були погрози, які завадили йому це зробити? Які були погрози, і чи сприймав постраждалий ці погрози як реальні? Не копіюйте аналогічні історії інших постраждалих.
  1. Зверніться до Міністерства закордонних справ та Консульської установи України в Російській Федерації. Український консул може відвідати потерпілого у колонії або СІЗО і перевірити умови його утримання і ставлення до нього.
  1. Відправте до Національної Поліції України власноручно підписане звернення жертви, в якому вона би просила визнати її статус потерпілого.
  1. Якщо потерпілий вже засуджений на території Росії, то його батьки можуть звернутися до Міністерства юстиції України із проханням про відбування покарання у нашій країні.
  1. В Російській Федерації ви також маєте подати заяву до Слідчого Комітету. Бажано, щоб це також зробив сам потерпілий. До заяви треба додати інформацію про те, що в Україні вже ведеться розслідування щодо цього злочину.
  1. Якщо особа ще не засуджена, то під час досудового розслідування вона має письмово заявити, що стала жертвою торгівлі людьми, розповіла про обман та погрози.

16996487_1575016002538402_1994879309992913923_n

Всі потрібні документи та інструкції можна знайти на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: