Публікація

Правозахисники вимагають від парламенту відкритого конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини

28 квітня цього року закінчився термін перебування Валерії Лутковської на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Тепер Парламент має призначити того, хто протягом п’яти наступних років здійснюватиме парламентський контроль за додержанням свобод та захисту прав всіх, хто перебуває під юрисдикцією України.

Попри це суспільство досі не знає навіть можливих кандидатів на цю посаду. Обговорення, якщо таке й має місце, відбувається за закритими дверима. Правозахисні організації категорично виступають проти політичних призначень та “партійних квот” у питанні, що визначає державну політику у сфері прав людини в країні.

10 травня о 13:00 в приміщенні Українського кризового медіа-центру (вул. Хрещатик, 2) відбудеться прес-конференція, де учасники Правозахисного порядку денного презентують відкриту заяву до  голови Верховної Ради України, голів фракцій та депутатських груп, народних депутатів, а також запропонують рекомендації, спрямовані на долучення громадськості до оцінки кандидатів на обрання  Уповноваженого з прав людини. Їх виконання забезпечить більшу прозорість та відкритість процесу обрання, а відтак передбачатиме обрання найбільш гідних серед кандидатів на зайняття цієї високої правозахисної посади та їх відповідність професійним й етичним вимогам.

Спікери:

Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської групи з прав людини

Оксана Покальчук, виконавча директорка Amnesty International в Україні

Олександр Павліченко, заступник директора Харківської правозахисної групи

Зорян Кісь, менеджер з адвокації і партнерства, Freedom House в Україні

За додатковою інформацією прохання звертатися до Катерини Златіної, Центр громадянських свобод +380673814088 [email protected]

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу,  аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів” ГО Центр “Соціальна Дія”, Євромайдан SOS. Координацію роботи платформи здійнює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: