Публікація

Правозахисники відстоюватимуть права людини за будь-якої влади

Зі здобуттям Україною незалежності ситуація з правами людини хоч дещо і покращилася, проте залишалася у катастрофічному стані. На думку Генадія Удовенка, голови Комітету ВР України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, влада, яка стояла за кермом протягом десяти років, робила все, щоб паплюжити права людини.

Великим недоліком правозахисного руху у цій ситуації, на думку його представників, було те, що до цього часу від імені громадянського суспільства України не існувало грунтовної доповіді, в якій на високому рівні було б описане становище з правами людини у нашій державі.

Проведення навесні минулого року Першого Форуму правозахисних громадських організацій стало вагомим кроком на шляху до виправлення помилок. Зосередившись тоді на проблемі, що стала однією з найболючіших в українському суспільстві, прав людини на виборах, Форум дав поштовх для розгортання активного правозахисту у цьому напрямі та створив підгрунтя для комплексного дослідження стану з правами людини в країні правозахисними організаціями.

Днями, на другому Форумі громадських правозахисних організацій України правозахисники на чолі з Українською Гельсінською спілкою з прав людини представили першу доповідь, яка має стати щорічною, про стан з правами людини в Україні. У доповіді використані матеріали діяльності правозахисних організацій, повідомлень ЗМІ, а також інформація, що надана органами влади. Критеріями оцінки дотримання прав і свобод людини слугували міжнародні стандарти у певній сфері, а також дотримання українського законодавства та його відповідність таким стандартам. У доповіді представлені дослідження у понад двадцяти найважливіших сферах, де порушуються права людини.

Варто зазначити, що презентований звіт про права людини є не просто констатацією фактів, а має практичне значення, адже містить конкретні рекомендації урядовим організаціям для покращення ситуації з дотриманням та захистом прав людини. Подібні доповіді є традиційним засобом доведення до відома громадськості інформації про порушення прав людини та основних свобод і з метою усунення цих порушень та покращення ситуації в цілому.

Як відзначилося під час форуму, незважаючи на те, що після президентських виборів ситуація з правами людини дещо покращилася, роботи для правозахисників менше не стане. Єдине, що може змінитися, за словами Романа Романова, менеджера програми МФ „Відродження „ „Верховенство права”, це форми діяльності.

За словами Євгена Захарова, новій владі не вдасться розлучитися з практикою адміністративного тиску на громадян з боку держави, проблеми із жорстокою кримінально-правовою політикою, свободою слова залишаться найближчим часом залишаться актуальними.

Підтвердила тезу про неможливість зменшення сфери діяльності правозахисників і Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. За її словами, зараз до неї надходить не менше скарг на порушення прав людини, ніж за часів старої влади.

На думку Генадія Удовенка, Голови комітету ВР з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, для українського суспільства нарешті домогтися, щоб права людини, а не права держави стали пріоритетом української влади. Окрім того, Г. Удовенко із сумнівом відзначив, що практично на сто відсотків впевнений, що від уряду відповіді на представлений звіт не буде. Та, як кажуть, поживемо – побачимо.

Серед іншого, учасники форуму обговорили одну з найактуальніших проблем сьогодення – обмеження доступу до інформації. Найближчим часом правозахисники планують розгорнути активну кампанію по вивченню доступу до інформації органів влади, як на центральному, так і на регіональному рівнях, і активній протидії споконвічному бажанню влади – приховувати свою діяльність.

Тож покладати рук правозахисники аж ніяк не збираються. Представлений громадськості звіт лише довів, що ситуація з правами людини в Україні далека від ідеальної, тому правозахисні організації й надалі будуть моніторити владу і активно протидіяти її посяганням на права людини та основні свободи.

„Похорони залишків українського посткомунізму” , за словами Вацлава Гавела, відбулися під час революції. Тепер варто докласти зусиль для примноження демократичних цінностей, паростки яких вже впевнено проросли в українському суспільстві.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: