Публікація

Правозахисники УГСПЛ допомогли повернути неповнолітній дитини пенсію у зв’язку з втратою годувальника

У лютому 2018 р. до ГП УГСПЛ у м. Суми звернулася 33-річна пані О.,  переселенка з Горлівки Донецької області, яка мешкає з 2014 р. в м. Суми.

З початком збройного конфлікту жінка вимушена була, взявши двох доньок (2001 та 2008 р. н.), бігти від небезпеки на територію, яка підконтрольна українській владі. Вона сама займається вихованням та утриманням дітей. Батько однієї доньки вже помер, а другий чоловік не проживає з родиною впродовж майже трьох років та взагалі не опікується дружиною та дітьми.

Постійної роботи жінки наразі не має; пошуки роботи, в тому числі і через можливості служби зайнятості, позитивного результату не дали, тому вона вимушена перебиватися тимчасовими та випадковими заробітками. Певною допомогою до сімейного бюджету слугували соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам, призначені дітям, а також пенсія у зв’язку із втратою годувальника, що призначена одній з доньок.

Помічниця координатора приймальні УГСПЛ Наталія Єсіна

Але у січні 2018 р. територіальний орган Пенсійного фонду України перестав виплачувати пенсію по втраті годувальника, використавши як підставу для припинення нарахування пенсії рішення комісії з питань призначення/відновлення соціальних виплат ВПО – про припинення всіх видів соціальних виплат через скасування довідки ВПО на підставі підп.4 п.12 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання (перебування), затвердженого ПКМУ №365 від 08.06.2016 р.

Внаслідок неправомірних дій Сумського об’єднаного Управління Пенсійного фонду родина не отримувала грошей з початку 2018 р. Тож жінка і її діти опинилися у дуже скрутному матеріальному становищі. Дізнавшись від знайомих про діяльність приймальні УГСПЛ на Сумщині, вона вирішила боротися за свої права та повернути виплати.

В інтересах О. був підготовлений і направлений до Сумського окружного адміністративного суду адміністративний позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України з наступними вимогами: визнати протиправною бездіяльність Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області, яка полягає у невиплаті пенсії у зв’язку із втратою годувальника, призначеної на неповнолітню дитину; зобов’язати Сумське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області поновити нарахування та виплату пенсії на рахунок в уповноваженому банку, а також сплатити заборгованість, яка виникла з часу припинення нарахування та виплати пенсії. Одночасно з цим, до суду була направлена заява про звільнення від сплати судового збору, адже ці витрати були неспівмірні з її статками. Перевіривши обставини, викладені у заяві та враховуючи, що предметом позову є захист соціальних прав позивачки, яка має право на отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника та якій було припинено такі виплати, суд звільнив жінку від сплати судового збору.

У квітні 2018 р. справа була вирішена судом першої інстанції позитивно – позов жінки задоволено у повному обсязі. Але територіальний орган Пенсійного фонду України вирішив і далі боротися за гроші, які отримувала дитина через втрату померлого батька, та подав апеляційну скаргу, до якої долучив клопотання про звільнення від сплати судового збору у зв’язку із відсутністю коштів для сплати судового збору. А у червні 2018 р. Харківський апеляційний суд прийняв рішення відмовити у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору, а згодом виніс ухвалу про повернення апеляційної скарги. Тож рішення суду першої інстанції набуло чинності – справедливість по відношенню до дитини була відновлена, її права захищено.

Посилання на рішення першої інстанції: http://reyestr.court.gov.ua/Review/73416508

Посилання на рішення ХААС: http://reyestr.court.gov.ua/Review/74729142

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: