Публікація

Правозахисники та науковці представили звіт щодо катастрофічної ситуації з екологією в зоні АТО

7 червня в прес-центрі «Главкому» відбулася презентація звіту, присвяченого комплексному аналізу стану природного середовища в умовах збройного конфлікту на сході України.

Дослідниками цієї теми стали представники та експерти Української Гельсінської спілки з прав людини за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та Уряду Канади. Дослідження сфокусоване одночасно як на оцінці завданої шкоди, так і на проблемах притягнення до відповідальності за екологічну шкоду, спричинену під час війни.

Позавчора, 5 червня, всім світовим співтовариством відзначався міжнародний день охорони навколишнього середовища, який є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії. Особливої актуальності питання захисту довкілля набувають у зв’язку зі збройними конфліктами, оскільки завдана ними шкода довгий час впливає на стан екосистем і природних ресурсів.

Звіт доступний на сайті за посиланням.

Повною мірою ця проблема стосується й ситуації на Донбасі. Тривалий період використання людиною природних ресурсів Донеччини і Луганщини, негативний вплив безпосередньо на усі об’єкти природного середовища призвели до значної деградації довкілля. Ще до початку воєнних дій фахівці характеризували екологічну ситуацію на сході України як кризову. Збройний конфлікт та пов’язана з ним активність військових агентів і місцевого населення призвели до значної кількості порушень природного середовища й усталених форм природокористування. Зокрема, відомі факти вирубки лісу у «сірій зоні»; використання заповідних об’єктів та урочищ у зоні АТО і на прилеглих територіях з військовою метою; при мінуванні територій (навіть заповідних) не у всіх випадках створені карти тощо. На жаль, здебільшого екологічні наслідки війни ігноруються сучасними законами.

Записати
Олексій Біда, Алла Блага, Марина Медвєдєва та Ігор Заворотнюк

Саме на пошук відповідей на ці та інші питання спрямували свою роботу автори й експерти, котрі працювали над цим дослідженням.

Спікерами прес-конференції виступили координатор Центру Документування Української Гельсінської спілки з прав людини Олексій Біда, доктор юридичних наук, професор кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Марина Медведєва, кандидат біологічних наук, доцент, старший науковий співробітник Національного науково-природничого музею Ігор Заворотнюк та Алла Блага, доктор юридичних наук, аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини.

У своїх виступах вони звернули увагу на міжнародно-правові зобов’язання держав щодо захисту довкілля у період збройного конфлікту, особливості притягнення до відповідальності за екологічну шкоду, завдану під час війни, а також зупинились на стані та проблемних питаннях захисту довкілля на сході України, які виявились під час вивчення відкритих джерел і проведення власного моніторингового візиту.

Автори звіту сподіваються, що всебічний аналіз проблем, а також рекомендації щодо їх вирішення стануть у пригоді органам влади для напрацювання стратегічних документів і програм у сфері захисту прав людини і довкілля у контексті проведення АТО.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: