Публікація

Правозахисники серйозно підготувались до переголосування

Розпочав свою роботу проект мережі правозахисних організацій „Правовий громадський моніторинг виборчої президентської кампанії на Сході і Півдні України та захист прав виборців в період переголосування”. Проект адмініструє Харківська правозахисна група. В круглому столі, що був в рамках підготовки правозахсиників до моніторингу, прийняли участь всі правозахисні організації, які приймають участь у проекті зі сходу та півдня України. На зустрічі обговорювались питання типологічних порушень під час минулих виборів та заходи щодо їх запобіганню, обговорювались технічні та морально-етичні принципи роботи мобільних груп, які готуються працювати під час переголосування 26 грудня.

Під час зустрічі голова Чернігівського комітету виборців Олексій Тарасов звернув увагу на порушення прав виборців на таємницю голосування у сільській місцевості, де біля урни стояли представники райадміністрації і просили показувати бюлетені перед тим, як вкинути їх в урну, а також була порушена проблема відсутності конвертів для вкладання в них заповнених бюлетенів. Натомість, Роман Романов (Фонд „Відродження”) звернув увагу присутніх на те, що зараз бюлетені будуть нового зразка і ця проблема частково вирішується, адже вони будуть мати пунктирну лінію посередині і мають легко складатися навпіл. А щодо того, що біля урни стоять люди, які контролюють заповнення бюлетенів, Романов сказав, що саме мобільні групи і повинні фіксувати за допомогою відеокамер ці порушення і це й є їх найголовнішою метою, а також можливо це буде стримуючим фактором і буде сприяти запобіганню цим діям.  

Представники правозахисних організацій з Херсону, Луганська та Сум звернули увагу на те, що на минулих виборах вони помітили на дільницях окрім спостерігачів представників місцевої влади, а також козаків у костюмах, яких попросили піти геть, але вони це зробили дуже не охоче. Обговорювалось питання про те, що зараз склад спостерігачів продовжує призначати місцева влада, що не відповідає вимогам про те, щоб було спостерігачів від двох кандидатів п’ятдесят на п’ятдесят.  

Обговорювались технічні моменти роботи мобільних груп, зокрема роботи з камерою. Олег Спорніков, який має відношення до створення фільму про порушення прав людини на виборах і який буде продовжувати цю роботу після переголосування, розказав про багато істотних зауважень щодо якості зйомки. Особливу увагу він звернув на те, що відеозйомка – це ті факти, на основі яких можна відкрити справу у суді, тому все, що відзнято, повинно бути придатним для перегляду. Напередодні роботи мобільних груп журналістам буде видана пам’ятка, яка допоможе зробити їх роботу якіснішою.

Аркадій Бущенко (Харківська правозахисна група) звернув увагу присутніх на типологічні порушення, які мали місце під час минулих виборів, а саме голосування поза кабінкою, відсутність фамілії та ініціалів голови ДВК на бюлетенях, відсутність виборців в списках тощо. Саме на перевірці списків наголошували представники Харківської правозахисної групи, які вже зіткнулись з цією проблемою в Харкові: зі списків пропадають цілі під’їзди, будинки та вулиці. Також він наголосив на тому, що мобільні групи повинні бути гарно підготовлені в юридичному сенсі, мати при собі витяги із законів та роздруковані матеріали ЗМІ про відкриті у суді справи проти членів ДВК за даними минулих виборів. Він вважає, що інколи члени ДВК не виконують закон просто крезе його незнання і що можливо запобігти порушенню можна буде лише завдяки роз’ясненню цього закону прямо під час голосування.

Також учасники круглого столу обговорювали правові питання, щодо подання скарг до суду та розробки типових скарг для полегшення роботи адвокатів під час переголосування.

Нагадаємо, що під час переголосування 26 грудня в рамках проекту „Правовой громадський моніторинг виборчої президентської кампанії на Сході і Півдні України та захист прав виборців в період переголосування” працюватимуть 75 мобільних груп до складу яких входитимуть журналіст з камерою, юрист та водій. Питанням формування таких груп і була присвячена остання частина круглого столу. Також правозахсиники обговорили питання створення загального звіту про дотримання прав людини у виборчому процесі, що буде здійснюватиметься Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: