Публікація

Правозахисники розповіли про незаконні затримання та катування, здійснені українською стороною в зоні АТО

2 червня 2017 в інформаційному агентстві «Главком» відбулась презентація спільного звіту правозахисних організацій «Незаконні затримання та катування, здійснені українською стороною в зоні збройного конфлікту на Сході України».

Спікерами прес-конференції виступили аналітик Центру Документування Української Гельсінської спілки з прав людини Андрій Гладун, представник Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко та представник організації Truth Hounds Дмитро Коваль.

Дмитро Коваль, Олександр Павліченко та Андрій Гладун
Дмитро Коваль, Олександр Павліченко та Андрій Гладун

Українська Гельсінська спілка з прав людини, неурядова організація «Truth Hounds» та Харківська правозахисна група задокументували випадки затримання 23 осіб на основі даних з 20 інтерв’ю, проведених із жертвами та свідками подій, а також переданих ними фотографій та документів. Свідчення потерпілих, зібрані авторами в ході окремих моніторингових візитів із різних джерел, дозволяють зробити висновок про поширену в 2014 та 2015 роках практику затримань місцевого населення Донецької та Луганської областей за підозрою у «сепаратизмі».

Такі затримання відбувалися з порушеннями норм Кримінального процесуального кодексу України (КПК). Викрадення та утримання заарештованих осіб в непризначених для цього приміщеннях без зв’язку з зовнішнім світом дозволяє кваліфікувати такі арешти як насильницькі зникнення. До затриманих осіб часто застосовувались катування, зокрема під час допитів. Описані у звіті дії є порушеннями національного законодавства України, міжнародного права в галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права.

Zvit map
На мапі вказана кількість осіб, інформація про яких була зібрана для звіту, за приблизним місцем затримання

Автори звіту вірять у те, що з міркувань загального прагнення до миру, безпеки і справедливості необхідно провести повне і ретельне розслідування подій, описаних у цьому звіті, та притягнути винних до відповідальності, щоб гарантувати безумовну повагу до фундаментальних прав людини.

Зі звітом можна ознайомитись за посиланням.

Захід відбувся в рамках проекту «Права людини в дії», який впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: