Публікація

Правозахисники розповіли про доступність медичних послуг для учасників АТО та членів їх родин

В Українському Кризовому медіа центрі відбулася прес-конференція у межах плану дій Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» на тему «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин».

Громадська організація «Черкаський правозахисний центр» разом з ГО «МАРТ» презентували результати роботи, яка здійснювалась з ГО «Закарпатська громада» у напрямку Доступності медичних послуг для учасників АТО та членів їх родин, яка провадилася у м. Черкаси, Ужгород та Чернігів.

2 (1)

Як зазначив юрист ГО «Март» Дмитро Науменко: «Початком роботи над проектом слугувала велика кількість звернень від учасників АТО щодо дотримання їх прав. За 2016 рік більше ніж півтори тисячі учасників АТО звернулися за правовою консультацією до громадських приймалень у Чернігові, Черкасах та Ужгороді. Найбільш розповсюдженим питанням є отримання безкоштовної медичної допомоги».

Дмитро Науменко наголосив, що громадські організації об’єднали свої зусилля з метою полегшення доступу учасників АТО до медичних послуг та надання даній категорії осіб можливості у повній мірі реалізувати свої медичні права.

Дмитро НауменкоДмитро Науменко

«Протягом проекту було проаналізовано законодавство, яке регулює порядок отримання медичних послуг учасниками АТО та локальні нормативні акти, програми в містах Чернігів, Ужгород, Черкаси з метою вивчення сфери надання медичних послуг на рівні міст та підготовки пропозицій, рекомендацій органам місцевого самоврядування щодо роботи у сфері доступності медичних послуг учасникам АТО», — зауважив юрист.

Голова ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк повідомив про результати проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо доступності медичних послуг для учасників АТО.

19396642_1922783514660763_6802281643452927261_n
Тарас Щербатюк

Протягом проекту було підготовлено плакати, буклети та кишенькові довідники для учасників АТО, в яких висвітлені алгоритми дій для отримання медичних послуг.  Також матеріали містять інформацію про мережі установ, організацій, через які можна реалізувати свої медичні права. Інформаційні матеріали розміщено в органах державної влади, медичних установах та спілках учасників АТО. Додатково для учасників бойових дій було проведено вебінари про доступ до медичних послуг, санаторно-курортного лікування, реабілітації та отримання безкоштовних ліків.

Окрім цього, організації провели низку робочих зустрічей з органами місцевої влади, на яких вирішувалися питання інформаційної доступності до медичних послуг та можливості учасників АТО реалізувати свої медичні права. Результатом зустрічей стала зміна інформаційної політики органів місцевої влади та розміщення повідомлень про медичні послуги на сайтах міських рад.
Юрист ГО «МАРТ» Дмитро Шумар розповів про роботу в проекті та ситуацію з наданням медичних послуг у містах.

Дмитро Шумар
Дмитро Шумар

Він навів основні виявлені проблеми у сфері надання медичних послуг учасникам АТО:

  • у Чернігові, Черкасах та Ужгороді відсутні цільові програми з надання медичних послуг учасникам АТО та членам їхніх родин;
  • у Чернігові відсутнє цільове фінансування медичних заходів міської Програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей;
  • учасники АТО та їхні родини звертаються за допомогою до громадських організацій та волонтерів через низький рівень поінформованості щодо місць та способів надання безоплатних медичних послуг;
  • не кожна аптека в Ужгороді, Чернігові та Черкасах надає безкоштовні ліки. Наприклад, у Чернігові є одна аптека, де можна отримати ліки, після чого міська рада відшкодовує кошти. «У Черкасах ситуація краща: безкоштовні ліки видаються безпосередньо у лікарні за рецептом лікаря», — зазначив Дмитро Шумар.

Проект є пілотним та надалі розповсюджуватимуться на інші міста країни з метою надання повноцінного доступу до медичних послуг учасникам АТО та реалізації ними прав на медичні послуги.

Реалізація міні-проекту «Доступність медичних послуг учасникам АТО та членам їх родин» здійснюється ГО «Черкаський правозахисний центр» у партнерстві з ГО «МАRT», ГО «Закарпатська громада» в рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні». Реалізатором виступає громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» при сприянні Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Погляди розробників та виконавців міні-проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією громадської спілки «Освітній дім прав людини в Чернігові» та Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: