Публікація

Правозахисники розпочали підготовку «тіньової доповіді» до ООН

Наприкінці жовтня 2012 року Україна буде розглядатися іншими країнами-членами ООН щодо дотримання прав людини в державі. Представники правозахисних організацій вже зараз розпочали підготовку альтернативного звіту до Універсального періодичного огляду (УПО). Координуватиме його написання Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Про це було прийняте рішення під час установчого семінару в Києві, якій відбувся 18 січня цього року.

УПО є механізмом, створеним відповідно до Резолюції Генеральної асамблеї від 15.03.2006 року. Кожна країна проходить Універсальний періодичний огляд 1 раз на 4 роки.

Під час огляду країна представляє свій звіт про ситуацію з правами людини . Правозахисники, в свою чергу, надають свій, так званий «тіньовий звіт».

Як зазначила Юлія Щербина, старший програмний менеджер програми розвитку ООН: «Згуртована позиція громадянського суспільства, правозахисників безперечно впливатиме на якість державної доповіді. Лише підготовка до цього установчого семінару змусила Міністерство юстиції зробити перші кроки для підготовки доповіді».

За результатами розгляду документу слідують рекомендації від країн-учасниць УПО. Щоправда механізму контролю за виконанням рекомендацій немає, зазначив Вреж Атабекян, радник з прав людини Управління Верховного комісару ОО з прав людини. Крім звітування через наступні чотири роки.

Слід зазначити, що УГСПЛ подавала альтернативний звіт в 2008 році.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: