Публікація

Правозахисники притягнуть до відповідальності організаторів мітингів за участю школярів

Замість уроків старшокласників гімназії № 30, так само, як і учнів більшості інших шкіл Луганська, відправили на участь  у мітингу, присвяченому святкуванню річниці визволення Луганщини, організований місцевою владою спільно з Партією Регіонів. Правозахисники переконані – такі дії школи й управління освіти є прямим порушенням права на свободу мирних зібрань та звернулися до суду.

Костянтин Реуцький, голова правління Правозахисного центру «Поступ» та один з батьків, якого обурили такі дії навчального закладу, вимагає визнати незаконним примус його дитини до участі в мітингу.

Пан Реуцький стверджує, що це є прямим порушенням статті 8 Закону України “Про освіту”, в якому йдеться: «навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від   втручання   політичних   партій,   громадських,   релігійних організацій.  Залучення учнів, студентів до участі в політичних акціях і релігійних  заходах  під  час  навчально-виховного   процесу    не допускається».

За словами Костянтина Реуцького: «Ніхто не попереджував ані дітей, ані їхніх батьків, що захід, на який їх запрошують проводиться під егідою Партії регіонів. Якщо б про це було відомо, мій син просто відмовився б брати участь у заході партії, ідеологію якої не поділяє ані він, ані його батьки».

Готуючи мітинг департамент освіти і науки луганської облдержаднімістрації та департамент освіти та молоді луганської міськради віддали розпорядження навчальним закладам Луганської області забезпечити участь школярів та студентів у святковому марші та мітингу 3 вересня. Близько п’яти тисяч дітей були зняті з уроків, щоб стати «масовкою» у заході, організованому для підвищення рейтингу провладної партії. 

Представляти Костянтина Реуцького в національних судах буде Кримський правозахисний центр «Дія».

Справа підтримується Фондом стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

За словами директора зі стратегічних справ УГСПЛ Михайла Тарахкала: «Я вважаю абсолютно неприпустимим примус до участі у мирних зборах. Подібні дії є надзвичайно серйозним порушенням як національного законодавства, так і Європейської конвенції з прав людини. Якщо вказана справа дійде до Європейського суду, то вона може стати прецедентною не тільки для України».

Експертну підтримку в підготовці позову безкоштовно надає юридична кампанія Astapov Lawyers.

Інформаційний супровід надає Центр інформації про права людини за підтримки Фонду прав людини Королівства Нідерландів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: