Публікація

Правозахисники презентували альтернативні звіти у рамках Універсального періодичного огляду ООН

19 квітня 2017 року в офіcі DEC-place представники правозахисних організацій презентували власні альтернативні звіти у рамках 3-го циклу Універсального періодичного огляду стану справ в сфері дотримання прав людини в Україні.

Захід відбувся за ініціативи ПРООН та Української Гельсінської спілки з прав людини. Розгляд офіційної доповіді України очікується після подання урядом в листопаді 2017 року власної оцінки здійснених заходів, рекомендованих попередньою сесією ООН у 2012 році.

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко
33996679892_29e0a9f9eb_k
Богдан Мойса, Євген Захаров та Олександра Матвійчук

Нагадаємо, що у 2015 році, враховуючи початок збройної агресії Росії, громадянське суспільство України підготувало проміжну альтернативну доповідь, де вперше були озвучені вимоги до уряду України, необхідні для подолання кризи, пов’язаної з гуманітарною катастрофою в АР Крим та на сході України.

Позиції УГСПЛ озвучили аналітик Богдан Мойса, керівник аналітичного напрямку Спілки Олег Мартиненко, керівник освітнього напрямку Сергій Буров та юристка Дар’я Свиридова. Вони презентували пропозиції Спілки до уряду України.

Компіляція альтернативних доповідей організацій громадянського суспільства «Універсальний періодичний огляд: альтернативний вимір. Третій цикл УПО, Україна» доступний для ознайомлення за посиланням.

 

34153565605_252ae70a3a_k
Дар’я Свиридова

 

Окрему увагу було приділено ситуації в АР Крим та викликах, пов’язаних із непристосованістю традиційної системи кримінальної юстиції до захисту фундаментальних прав людини. Експерти УГСПЛ констатували, що держава виявилася неспроможною за 3 рокизбройної агресії створити єдину базу осіб, загиблих в ході конфлікту; базу пошкодженої нерухомості; окрему базу комбатантів, підозрюваних/звинувачуваних у злочинах, вчинених в зоні конфлікту. Усе це породжуєневпевненість громадян у фундаментальних функціях держави щодо захисту прав та інтересів громадян, пов’язаних із розслідуванням воєнних злочинів, механізмами обміну полоненими, відшкодуванням збитків жертвам конфлікту, соціального захисту ВПО, переміщенням громадян через лінію розмежування.

 

33769119410_46d413c799_k

34154158765_c36f140dac_k

34023244871_433349a086_o

Саме тому УГСПЛ, між іншими неурядовими організаціями, практично першою оголосила вимогу уряду України, щодо необхідності запровадження принципів правосуддя перехідного періоду (Transitional Justice) до практики судових та правоохоронних органів України, а також якнайшвидшого реформування сектору цивільної безпеки.

фото – ПРООН в Україні

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: